Fildžan Republika.ba

Možda bi dobro bilo da pošaljem Republici.ba fildžan da pomnije pogleda u njega pa da malo dublje nagađa, pošto fatalistički prokomentarišu svaki put kada se uslikam s nekim od političara koji navrate u baštu Pivnice Sarajevo gdje mi je nezvanični pred-predizborni štab za skupljanje potpisa.

Prvo su vidjeli ovu fotku koju sam objavio sa komentarom: “obećali smo jedan drugom fer i korektnu borbu do kraja.”, pa je osvanuo ovaj tekst:

 

KANDIDATURA DAMIRA NIKŠIĆA: PROJEKAT DESNICE ILI SAMOSTALNI KANDIDAT?

Pročitajte više na: http://www.republika.ba/vijesti/politika/kandidatura-damira-niksica-projekat-desnice-samostalni-kandidat/

damir-i-nedzad-735x400.jpg

Konceptualni umjetnik Damir Nikšić je na Facebooku organizovao prikupljanje potpisa za kandidaturu za načelnika “Opšćine Centar”, kako je napisao na toj društvenoj mreži. Nikšić se danas nalazi u Pivnici Sarajevo, odakle je postavio fotografiju na Facebook uz komentar: “Evo me u nezvaničnom predizbornom štabu. Čekam potpisnike k’o ozebli sunce. A čekam i sunce. Čim se razljepota – raja landara.” Čudno je to što se među prvima pojavio potencijalni kandidat SDA za načelnika Općine Centar Nedžad Ajnadžić i dao punu podršku Damiru Nikšiću, a zatim su kako kaže Nikšić, dogovorili nastup u predizbornoj kampanji. Republika.ba

A onda sam objavio ovu fotku:

zlatko

rekavši u tekstu da sam tog jutra već objavio i predložio građanskoj opciji ili građanskom bloku, tj. strankama koje nisu narodne, etno-nacionalne – da uđu sa nezavisnim građanskim kandidatima u GROHOT KOALICIJU i da pozovu svoje članove i glasače da glasaju za mene, pošto ja imam najviše šanse od njih, ( da ne razmućujemo glasove džabe), a Zlatko je na to predložio da bi bilo fer i demokratski napraviti nešto kao dobrovoljne “primarne izbore” građanske opcije, tj. jednu javnu debatu gdje će svaki od nas iznijeti javno svoje argumente, pa da onda svi zajedno unutar građanskog bloka donesemo odluku koga ćemo svi zajedno podržati, jer u suprotnom ja namećem MENE ZA NAČELNIKA OPŠĆINE CENTAR kao kakav diktator građanske, liberalne, progresivne, demokratske opcije.

Pošto ja nisam htio da budem diktator, a ni desničar (kako me Republika.ba dan prije toga ošacovala), jer zbog svojih ultraljevičarskih anarhističkih ideja individualizma i anarho-komunizma imam averziju prema vojnoj demokratiji, etnokratiji i klerofašističkom autoritarnom partijskom korporacionizmu “u nas” – ja sam pristao da odgovorim na izazov i ne samo to – već da JAVNO POZOVEM NA DVOBOJ tj. JAVNU DEBATU KANDIDATE GRAĐANSKOG BLOKA recimo u DOMU MLADIH – nakon što skupimo potpise i eventualno prođemo kao kandidati, i da to uradimo prije početka predizborne kampanje.

Dakle ne radi se o debati nezavisnih kandidata (mene i Vlaste) kako to tekst Republike nagađa, već o nekoj vrsti “primarnih izbora” i okupljanja GRAĐANSKOG BLOKA (to je onaj blok koji nije etnokratski, etno-nacionalni, “konstitutivnih naroda” – već građanski – što sam objasnio u proteklom periodu, ako je ko čitao to malo “teže” moje štivo u online magazinu BUKA) pred lokalne izbore kao generalnu probu i buduću konsolidaciju GRAĐANSKOG BLOKA na nivou države za Opšte izbore 2018.

Na to je Republika.ba objavila neku šatro analizu sopstvenog nagađanja, šta li?… pod naslovom STAND UP KOMEDIJA U REŽIJI ZLATKA LAGUMDŽIJE koju možete pročitati ovdje:
http://www.republika.ba/vijesti/politika/stand-up-komedija-reziji-zlatka-lagumdzije/

 

E sad… (Na stranu činjenica da StandUp po definiciji nije režiran već je autorski StandUp – s nogu, iz glave, i to sopstvene, ali eto…)

Upravo ovo je ono čemu sam htio posvjedočiti na licu mjesta, iznutra, iz uloge kandidata, a ne kao pasivni manipulisani posmatrač, javnost, građanin – htio sam sa obje strane da sagledam sve te spinove novinara, a i režisera koji stoje iza njih i koji spinuju i mene i vas i to u dan, dva:  od kandidata desnice  do Lagumdžijinog kurira – od juče do danas. Znači desno, lijevo, desno, lijevo, desno, lijevo…. da se i meni i vama zamanta k'o preko Vlašića misleći valjda da vi ne čitate vijesti od juče ili ih jako brzo zaboravljate gladni i žedni novih skandala, teorija zavjera i to…

Eto to je ta plitka politika zbog koje nikuda vi, a ni ja s vama – nećemo. To su ti dokoni teoretičari zavjera koji vam prodaju nekakve šatro-vijesti. Ja znam da svi od nečega moramo da živimo i cijenim što oni pišu o meni uopšte. Cijenim što maštaju neku veću moju ulogu u svemu, no za vas je bitno uvjeriti se, a ja vam u tome, evo, pomažem – kako te stvari idu i kako se ne samo politička stvarnost, nego vaša životna stvarnost, vaša egzistencija karikira, kreira i režira od strane hrpe idiota u koje spadam i sam.

Možemo vam raditi sve.

Kako god nam se digne.

Ja odlučim da se slikam s jednim – i spinujem šatro-promućurne medije da sam kandidat desnice koji treba da pokupi glasove ljevici ili građanskom bloku, da razmuti glasačko tijelo  i to…  i oni spinuju vas i mene – upravo očekivano. Misleći, valjda, da će me naljepiti, bace meni u krilo potencijalnih nekoliko desetina hiljada maraka iz partijske centrale narodne konzervativne stranke da budem njihov igrač i igram njihovu igru. Nešto kontam: mogao sam sebi neko novo auto kupiti za te pare. Keširati simbolični kapital.

Sutradan, nakon teksta, uslikam se sa Lagumdžijom i objavim fotku i informaciju i dobijem krajnje predvidive i očekivane komentare i salve. Učinim to javno tek toliko da dočekam na volej voajere moje stranice i novi tekst koji tvrdi dijametralno različite stvari nego onaj od juče – jer je i to očekivano i predvidivo za domaći plivadon-mozak.

U procesu, u hodu, pozovem i izazovem čitav građanski blok na konsolidovanje u GROHOT KOALICIJU, a potom i organizovanje “primarnih izbora” tj. javne debate unutar bloka, možda čak i ujedinjenje svih građanskih stranaka u jednu, otkud znam – vjerujući u liberalnu/građansku demokratiju, u demokratičnost, u liberalne i progresivne ideje i snage u ovoj zemlji – ili ih barem provocirajući da se malo trgnu iz sopstvenih maštarija o sebi i razmisle o građanskom bloku.

I sad ja vas pitam: ko ovdje režira stvari, a ko bi se sve volio potpisati kao autor na konceptualno umjetničko djelo?

 

 

Ništa to, na kraju krajeva, nije bitno.

Bitno je da ne dopuštate da vam to rade, a rade vam evo već dvadeset i više godina.

Bitno je prepoznati sve one medije, grupe i pojedince koji svršavaju od sreće kada se nacionalističke stranke nešto dogovore, a čine sve da razjedine i posvađaju građanski blok –  i naslađuju se totalnoj dezintegraciji građanskog bloka kao i građanske BiH koja se dešava dok ovo čitate – uz to i pri tome tvrdeći da žele dobro ovom društvu i ovoj zemlji. Čuvajte se takvih idiota.

Upravo radi toga i radim ovo što radim trenutno.

Želim pogled izbliza i iznutra. Želim kao kandidat autsajder da budem insajder i da vam raportiram sve to, pa da sami prosudite ili da zajedno prosudimo i odvagamo – koliki komad budale svako od nas postaje kako se približavaju izbori i ko nas sve pravi budalama na dnevnoj bazi i ko zapravo razvaljuje zdravu pamet ovdje i spinuje, vrti, muti glave.

 

damirniksicwpMENE2016

 

Ako postanem načelnik Opšćine Centar – pružiću vam online uvid u sve marifetluke koje vam rade iza leđa. Postaviću kamere i mikrofone u sve kancelarije, ali prvo u svoju, odakle ćete gledati svakodnevno, ako vas interesuje, reality show – CENTRONAČELNIK.