Izgred na kantonalnoj

O tome ti ja pričam.

Osililo se!

Funkcioneri, stranački silnici, siledžije i organizovani politički kriminalci iz “viših nivoa vlasti”. Svi su tu, koncentrisani u opšćini Centar. Gaze samouvjereno. Okupirali Centar. Ne daju nikome proći. Ali doslovno: parkiraju se po trotoarima bezobzirno i bezobrazno.  Djeca, invalidi u kolicima, ma niko im nije bitan. Niko im nije svet. Okupirali Centar. Podredili Centar sebi. Silu provode.

I to bi da vlada?! Ne može ni sobom da vlada, ni u skupštini kantona red da uspostavi, a htjelo bi po ulicama Centra silu da provodi.

Da sam ja šerif u opšćini naučio bi ih pravilima ponašanja i saobraćanja u Centru odakle god oni bili: ha kantonalni, ha federalni, ha državni zatupnici. Nikakve im iskaznice ne bi pomogle.

“U mene” bi bilo: prvo dragi sugrađani bebe, starci i pješaci, njihovi kućni mjezimci, pa tek onda mrski okupatori i vlastodršci sa limuzinama preko naših leđa.

Naučilo bi se ono šta je trotoar, a šta parking. Zebru bi gledali sa strahopoštovanjem k'o da se o tigru radi. Tako bi bilo u opšćini Centar da se pita MENE.ba

Dobro bi im naplatio kaznama kurs o ponašanju u metropoli da bi na kraju mandata svijetla obraza mogli putovati po čitavom svijetu ne sramoteći više ni sebe – ni nas.

Bez zezancije.

Krajnje je vrijeme da tolike državne i federalne i kantonalne institucije u Centru naprave propisne podzemne garaže za svoje bilmeze (da ih ne gledamo kada dođu).

Da se pita MENE.ba – dobili bi besplatno zemljište pod uslovom da na svaku garažu naprave još jednu istu takvu za rezidente centra – da se besplatno parkiraju. Znači: ima guzonja funkcioner svoju iskaznicu, imam ja svoju ličnu kartu: besplatni parking za rezidente jarane. Sve ima svoje.

To bi im ja uveo.
Ono hoće da vlada!? Kome?!

Nikom ne bi ništa dao da ono nešto “odozgo”. Znači totalna lokalna samouprava. Ma kakav grad, kakav kanton… Sve su to partijski pijuni i pljačkaši građana i lokalne zajednice. Uzeti im sve, prevesti na opšćinu i proglasiti nezavisnost od viših nivoa vlasti i partijskih centrala, i svih ostalih glodara. Stadion Asim Ferhatović odmah oteti gradskim guzonjama i dati klubu. Nema niko ništa više “ozgo”.

To ti je “decentralizacija Centra”, jarane.