Demokratija po džepu načelnika

Gledam razbijeni prozor s vozačeve strane na automobilu mog prijatelja. Dva puta parkirao negdje u Novom Gradu, na istom mjestu na pola sata-sat vremena, i oba puta mu razbili prozor u pokušaju da mu ukradu auto.

I nikom ništa.

Kada se parkiraš nepropisno, valjalo bi da dobiješ kaznu za nepropisno parkiranje i da tu kaznu i platiš. Da ti zamrznu sve ako ne platiš.

Tako to država radi. Uređene države ti odmah “u sistemu” nacale jednu “zastavicu” pa ništa ne možeš završiti, vozačku obnoviti, auto registrovati dok ne platiš kazne i sve što duguješ.

E sada… kada ti razbiju prozor ili čak ukradu auto, pitam se ja: ko je tu odgovoran?

Kome će “zastavica” da iskoči i u kojem “sistemu”?

Ko treba da plati?

Osiguranje?

Zašto bi osiguranje plaćalo ako postoji “osiguranje” koje plaćamo iz uberenog poreza.

Ja mislim da bi onaj ko je zadužen za red i sigurnost trebao da plati. Mislim da bi građani odmah trebali odnijeti račun da nanesenu štetu plate opštinski organi i organi koji su zaduženi za red radi toga što nisu obavili ono za šta su plaćeni: nisu osigurali red i sigurnost. Odmah da im se odbije od plata, pa da vidimo do kraja mjeseca šta će im ostati.

Valja te plate zaraditi. Svaku platu treba zaraditi. Ne možeš zaraditi platu ako ne radiš, ako ne isporućuješ krajnjem korisniku proizvod ili uslugu, u ovom slučaju: red i sigurnost građanima.

Sve bi onda bilo drugačije. Bilo bi drugačije i kada dođu na uviđaj.

Do sada su dolazili kao da si ti, lice kojem je šteta nanesena – maltene saučesnik u zločinu. Ako ne to, onda si u najmanju ruku – peh. Urek'o te neko. Ograjis'o, šta li…

Kada bi im odbijao od plate svaku štetu koju lopovi nanesu građanima – ne bi ni dolazili na uviđaj. Uviđaja ne bi ni bilo! Radili bi dan i noć neumorno na prevenciji kriminala. Pre-ven-ci-ji: pojam koji kao da niko “u nas” ni ne zna. Tada bi ga sami izmislili. Rodili bi ga. Patrolirali bi i špartali ulicama (morebit’ i džogirali) da rastjeraju čak i najbenigniju lopovsku pomisao iz glave najsitnijeg kriminalca jer bi im se to više isplatilo nego dovlačiti se na uviđaj i znati da će ti odbiti od plate za štetu koju je nanio provalnik.

Zato, nešto razmišljam, trebalo bi odbijati od plate prvo načelniku opštine. Automatski. Svaku štetu. Njemu i opštinskim vijećnicima: tzv. “organima” lokalne samouprave.

Zvekneš po “organima”, pa gledaj kada oni pritisnu ostale “organe” koji su odgovorni, koji su bili u patroli, u smjeni, da saniraju dug.

Ja bih to uveo.

Tako napravili opštinsku vlast direktno odgovornu građanima. Nema direktnije demokratije od ove “po džepu” vijećnika i načelnika, (a ne po glavi stanovnika).

Nema većeg prevrata i reforme od ove. Sve bi se izvrnulo naglavačke, a zapravo postavilo na noge – da načelnik bude tvoj “bitch”, kao i vijećnici. Pogotovo ako je načelnik partijski čovjek, ako ga je postavila partija, ako su vijećnici sa neke partijske liste. Onda bi napravio da partije plaćaju građanima direktno iz svojih partijskih kasa sve propuste njihovih “pulena”, rodila ih majka.

Nakon toga bi volio da vidim ko bi trčao da se kandiduje, koja bi se partija prihvatila odgovornosti i udjela u takvom sistemu.

 

ovomaloduseWEB