Mostar

Porazno je to što svi u zemlji i svijetu uporno forsiraju partijske dogovore i odluke (partijskih glavešina) po pitanju lokalne samouprave umjesto da barem pokušaju učiniti u praksi ono što propovjedaju na sva usta, a to je ispoštovati demokratske principe, primijeniti direktnu demokratiju i dati građanima Mostara šansu da sami odluče o Mostaru referendumom. Mogu li građani bilo šta odlučiti ili sve mora dolaziti “odozgo”?

Ovim samo potvrđuju i utvrđuju princip centralizacije, naročito partijske centralizacije države, a šatro svi hoće i zahtijevaju decentralizaciju. Šatro se svi oni zalažu se za decentralizaciju.

 

dino_mostic.jpg

 

Čega se svi plaše? Da građani ne odluče ovako ili onako? Pa u tome i jeste stvar demokratije – da ih se pusti da odluče. Kad već ne slušamo eksperte zašto bi slušali partijske centrale i lidere i po čemu su oni mjerodavni glede lokalne samouprave u kojoj bi glavnu i zadnju riječ trebao imati nekakav zaboravljeni “zbor građana”?  Znači totalno ignorisanje i zanemarivanje demokratije.

Kako god građani odlučili ta odluka je jedina legitimna, u svakom slučaju legitimnija, demokratičnija i trajnija nego dogovori vladajućih koalicija koje su sve samo ne čvrste i postojane. Danas se trljaju guzovima, a sutra će se dokopati za guše oko kladionica, poreza, ovoga, onoga…

Iskreno, mislim da se ovakve odluke najviše plaše sami građani. Navikli su da budu patronizirani i teledirigovani od strane partijskih centrala. Jednostavno zaziru prvo jedni od drugih, pa onda od slobode i demokratije, od decentralizacije (koja podrazumijeva donošenje odluka u bazi, a njihovo sprovođenje na višim nivoima) zato što žele hinjski izbjeći odgovornost. Naime, lakše je prepustiti partijama i njihovim liderima da pregovaraju i odlučuju jer onda građani imaju koga da krive i kritikuju, imaju na koga da se žale. U suprotnom bi sami morali “pojesti govno”.

“Demokratski centralizam” je “u nas” definitivno stvar mentaliteta. A i vrlo praktična stvar. Partije su te koje urade prljav posao umjesto nas, a zauzvrat možemo da se pretvaramo kako negodujemo zbog toga.