Obavijest friško zakićenima

Ovih dana, valjda u sklopu predizborne kampanje, u Opštini Centar se dijeli opštinski novac: vaš novac, naš novac… dijeli se ta lova šakom i kapom raznim institucijama. Bolnica dobije nešto, akademija scenskih nešto, tutni tamo, zakiti ‘vamo… ide se tako od vrata do vrata i dijeli po cener, dvadeset, pedeset milja maraka sada pred istek mandata i pred lokalne izbore.

Ono što je najinteresantnije jeste da to ne čini načelnik. Jok! Dževad kao da se oprašta od načelnikovanja, a sve češće to sve umjesto njega radi Nedžad kao predsjedavajući općinskog vijeća. Znači prvi do njega. Kao da postoji neki dogovor pa se Nedžad zagrijava da preuzme paliju načelnikovanja, tj. da u narednom mandatu postane Nedžad umjesto Dževada.

Lagano to ide, nećemo ni osjetiti.

 

becirevic.jpg

 

Biće da su između sebe dogovorili tu primopredaju kao da se radi o patrimonijalnoj državi, o privatnoj ostavštini, o grofoviji, a ne opštini, demokratiji. Sve je dogovoreno i sređeno – nema šta da brineš. Ni na izbore da izlaziš. ‘Ta će ti to. Nije to za tebe. Nećeš ti to znat’. Pokvarićeš nešto. Pusti profesionalne političare, establišment, političku elitu da to između sebe sredi i dogovori, a ti sjedi kod kuće i gledaj Zvezde Granda. Glasaj za svoga favorita. Veća je demokratija tamo nego ‘vamo – u političkoj stvarnosti. Kukuuuuu.

 

Ko bi rek'o čuda da se dese – Damir Nikšić pobjedu odnese i sjedne u kancelariju načelnika, a tamo ni banke u budžetu: podijelili Dževad i Nedžad kao da sutra ne postoji. Preteklo im za mandata.

Investirali ljudi u tranziciju iz Dževada u Nedžada pa se nadali da će biti dovoljno za naredne četiri godine Nedžadovanja nakon toliko godina Dževadovanja.

I zamisli da ja uletim nenadano tu na duplo golo – ne ostane mi ništa da ispunim predizborna obećanja i raja kaže: evo ga ovaj isti ko i ovi do sada. I ja bih onda morao da čekam da se napuni kasa četiri godine i dijelim tek na kraju mandata da se raja zasladi i zaboravi sve moje propuste prije toga.

Ja bih zato ovom prilikom da obavijestim sve one koji su zakićeni, koji su primili, koji ga primaju i koji tek imaju da prime lovu ovih dana da im je sve to džaba jer ću im, ako postanem načelnik, odmah oduzeti sve te pare.

To će biti prvo što ću uraditi – natjerati ih da vrate taj novac. Ako može Stepinac retroaktivno da se oslobodi, mogu i ja da poništim odluke opštine vlasti prije mene i zatražim novac nazad.

Ali u najkraćem mogućem roku: za mjesec -dva. Nema čekanja, nema isprika, nema – potrošio i to. Vraćaj pare!!!

E onda, kada im svima zavrnem ruke i prikupim sva ta sredstva silom ako ne može milom, onda organizujem svečane posjete istim tim institucijama negdje u trećem mjesecu mog mandata  i svečano, istim likovima iste sume ovoga puta JA uručim i kažem “ovo vam je od MENEEEEEEE!!!”