Da se podsjetimo:

Partije same po sebi nemaju nikakvu moć. Sva njihova moć dolazi od građana. Građani im svojim glasovima daju svu njihovu moć. Partije su svoju moć posudile od građana. One onda ulaze u državni aparat i ne samo da oduzimaju, otuđuju tu moć, već otuđuju i samu državu od građana. Otuđuju budžet, kupe reket…

Što veća i složenija država, što više političkih/partijskih pozicija u njoj, što više državnog kapitalizma – to više prostora za partiju na vlasti da ga otuđi od građana, a dodijeli sebi, svojoj centrali, svom vrhu, svojim članovima. To se zove “klijentelizam”. Tako partija postaje ekonomski jaka organizacija.

Još malo pa će partije postavljati i svoju čistačicu u državnim institucijama i preduzećima. Još malo pa će i pozicija čistačice biti politička. A sirotinja će dati i prodati svoj glas za tu poziciju.

Partija tako postaje politička korporacija, no i dalje zavisi od glasova građana. I dalje je krhka. Birači su njena jedina slabost. Zato i insistira na snazi, jedinstvu, jačini, moći biračkog tijela… Da se s njom građani osjećaju jakim i sigurnim, a ona s njima.

 

damirniksicmenestart

 

Zato treba smanjiti državni aparat na minimum, jednako kao i broj političkih/partijskih pozicija u njemu. Partije trebaju živjeti od članarine svojih članova, a ne od našeg zajedničkog novca i budžeta, od poreza koji nam se treba vratiti preraspodjelom kroz razne javne projekte od opšteg značaja.

Ako tog povrata nema, onda nam ne treba ovolika socijalna država, ne treba nam državni kapitalizam, ne treba nam etnonacionalni socijalizam. (Minimalna država se naziva: “minarhija”.)

Čemu davati moć partijama koje ulaze u vlast i otuđuju i vlast i našu državu od nas? Čemu “srednji čovjek”? Čemu “nakupac” glasova? Čemu političke organizacije koje se ponašaju kao države u državi? Zar nije bolje direktno vladati državom, u ovom slučaju Opštinom kao lokalnom samoupravom koja je tako i koncipirana, te se tako i zove da bi građani sami vladali sobom na lokalnom nivou, a ne partije? Čemu uopšte partijska demokratija u opštinama? Čemu naguravanje partija u opštine? Zašto ne decentralizacija koja je i poželjna, i potrebna, a i uslov za EU? Zašto ne građanska samouprava koja je potpuno logična i propisana? Zašto ne direktna demokratija – kao što je i koncipirana?

Zato što to partije ne žele. Svaki put preplaše birače da će ostati prepušteni sami sebi ako ne izglasaju partije; da će sve propasti, da će se sve raspasti ako ne izaberu jake i snažne partije koje su, k'o biva, garant sigurnosti i stabilnosti, a zapravo su njihov izvor i uzrok. I građani zbog toga vide samostalnost, samoupravu i nezavisnost kao osamljenost, napuštenost, izgubljenost ne znajući da sa pismenom apolitičkom građanskom samoupravom mogu uživati u evropskim fondovima i poslovnoj klimi u kojoj im partije ne bi krale i oduzimale dio kolača i poštene zarade.

Partije su izvor svih problema u lokalnoj zajednici. Ne građani, ne nedostaci novca i fondova, već partijske politike i pasjaluci jer partije gledaju svoj interes, partijski interes, a ne interes građana. Mnogi su primjeri kako su stvari od opšteg interesa u opštinama blokirane zbog partijskih interesa i politika. One su sada skrušene, prijateljski raspoložene dok traže vaše glasove, ali nakon izbora, kada razviju svoj barjak, ponašaju silnički, arogantno i posve neodgovorno.

Svjedočili smo situacijama da se lider jedne partije posvađa sa liderom druge partije i onda partija, koja je na vlasti u kantonu, u znak odmazde onemogući da se asfaltira prilaz soliteru lidera suparničke partije. I tako stoji ruglo nekoliko godina sve dok se oni ne pomire i naprave koaliciju. Tek tada se, ali odmah – sutradan – nekakvi radovi, k'o biva, nastave. Za to vrijeme grad i građani, kao nekakvi statisti i pasivni posmatrači te njihove političke sapunice trpe zbog njihovih marifetluka.

Ili npr. jedna partija je na vlasti u Opštini Centar u kojoj se održava Sarajevo Film Festival za koji ona drži da je festival druge partije koja je na vlasti na višim nivoima. I onda partija koja je na vlasti u opštini nastoji da pokaže silu i minira sve festivalske događaje, zatvara privatne lokale prije ponoći, čak i samo zatvaranje SFF-a je policija zatvorila po političkom nalogu partijske vlasti u Opštini. Ja sam tom prilikom bio uhapšen jer sam se pobunio, zapravo – pobunio mi se zdrav razum.

 

To sve nije u interesu grada i nije u interesu građana.

Mi građani moramo preuzeti sami vlast u svojoj opštini i decentralizovati Opštinu Centar od partijskih centrala. To se zove lokalna građanska samouprava i po ustavu bi ona trebala biti takva, samo kada bi se mi građani politički aktivirali da učinimo našu opštinu apolitičkom, tj. politički/partijski nezavisnom uspostavivši istinsku građansku samoupravu i direktnu/nepartijsku demokratiju u Opštini Centar.

Meni je kao nezavisnom kandidatu to cilj. Ja sam protiv glomazne države. Ja sam protiv partija kao država u državi. Ja sam protiv političke/partijske vlasti. Ja sam za apolitičku građansku vlast.

Ja sam protiv partijske demokratije. Ja sam za direktnu demokratiju, građansku samoupravu, decentralizovanu, politički/partijski nezavisnu Opštinu Centar.

 

mene15naslovweb