JAVNI POZIV građanima i političkim partijama

Upućen sa konferencije za medije 16. septembra 2016.

 

Bosanskohercegovačka ratna paradigma nasilne oružane borbe za teritoriju, etničku premoć i dominaciju na njoj, pripada kraju prošlog vijeka i kraju prošlog milenijuma.

Ona jednostavno mora, zajedno sa autoritetima koji je nameću, otići u istoriju jer zamajava, odvlači pažnju građanima od aktuelne stvarnosti i, zapravo, samo kupuje vrijeme današnjim “agresorima” koji su, evo, krajnje agresivno krenuli u frontalni napad na državnu, društvenu i privatnu imovinu građana, uništavajući vaše živote, vašu budućnost i budućnost vaše djece poput najezde skakavaca, kao da sutra ne postoji.

Zastarjela i toksična ratna paradigma borbe za etničku teritoriju služi im kao dimna zavjesa za pljačku stoljeća i izaziva im krokodilske suze na koje nasjeda naivni, neuki, neinformisani, indoktrinirani puk.

Taj dim i tu maglu koju vam skupo prodaju decenijama morate konačno prozreti i raspuhati.

Ta zastarjela i toksična paradigma koja decenijama muti pogled i um nekada pismenim i dostojanstvenim građanima ovog grada moooooora ustupiti mjesto novoj paradigmi: progresivnoj, pismenoj i nenasilnoj civilnoj borbi za slobodu i ravnopravnost, za prava i slobode svih, za građansku demokratiju i ljudsko dostojanstvo, za oslobođenje iz dužničkog ropstva u koje vas lokalni partijski oligarsi, kao domaće sluge i izdajnici, kolaboratori globalnog finansijskog totalitarizma, svakim danom guraju i prodaju bez vaše saglasnosti.

Vi se morate dići u borbu protiv sveopšte pljačke države, drske krađe vaše privatne imovine, vaše budućnosti. Vi morate krenuti u borbu, ali ne u borbu od juče već u borbu za sutra. U novu borbu još danas!!!!

To nije borba vaših predaka. Nemaju vaši preci ništa s tim niti vam u ovoj borbi mogu pomoći. Ovo je nova vrsta agresije i okupacije u kojoj se zemlja, životi, budućnost i sloboda gube bez ispaljenog metka.

Ovo je VAŠA borba. Ona pripada VAMA, vašem vremenu, vašem milenijumu. Ona je sad!!!

Nju mnogi ne shvataju jer su omađijani, indoktrinirani, opsihreni lažima, pričama, opterećeni prošlošću – slijepi za ono što im se dešava pred očima.

Vi jednostavno morate razbiti tu laž, tu paradigmu, tu ideologiju kojom vam mašu ispred očiju da ne vidite šta se uistinu dešava iza vaših raskućenih leđa. Morate se dozvati pameti i dići u borbu koja nije lokalna, nije regionalna, ali se lokalno i regionalno mora konačno organizovano povesti.

Ta borba nije nimalo laka niti naivna. I u njoj se vrlo lako može izgubiti sve: imovina, budućnost, sloboda, život. Dovoljno je zamjeriti se pogrešnim ljudima. Ostati bez posla, bez prava, bez budućnosti, bez slobode, pa i gore.

Vi sve ovo znate. Ali ne ustajete u borbu. Ne želite da se zamjerate.

Jer okupacija je mnogo gora od opsade. Nema jasnih linija odbrane. Nema fronta. Kada si okupiran – mogu ti pokucati na vrata i odvesti u nepoznatom pravcu u bilo koje doba dana ili noći.

Drugi oblik hrabrosti i herojstva je potreban u uslovima okupacije kada si nenaoružan, kada si civil. Druga vrsta akcije. Druga vrsta borbe: civilne borbe.

Ovo danas je okupacija. Okupator nastoji proizvesti eho opasnih vremena, pojačati ga megafonima da bi nadjačao vaš glas razuma, da bi pomutio vašu individualnu i građansku svijest. Okupatorske ratne sirene vas žele zavesti i hipnotisati, okameniti strahom.

Okupator ne vodi oružani rat. Okupator vodi specijalni, psihološki, medijski rat koji je jednako nasilan i jednako toksičan po vas, a naročito po vašu djecu. Okupator vas namjerno i sračunato, sistemski i sistematski truje već godinama.

Vi se morate dići u odbranu vašeg zdravlja, zdravlja vašeg razuma, u odbranu vašeg ljudskog i građanskog dostojanstva. Vi se morate boriti za vašu slobodu. Morate se osloboditi okupatora, morate osloboditi um, morate osloboditi medije, i morate osloboditi teritoriju, a ta teritorija je Opština Centar!

Opština Centar je veliki simbol borbe za građanski princip, za građansku slobodu i građansku teritoriju.

Ako ona padne u ruke etnonacionalnih partija – nestaće gradskog i građanskog jezgra koje simbolično drži Bosnu i Hercegovinu na okupu, barem kao ideju, kao potencijal za jednu građansku državu. I ne samo Bosnu i Hercegovinu. Mnogi koji su razasuti po čitavom svijetu i dalje svjesno, nesvjesno ili podsvjesno gravitiraju prema toj jezgri, prema tom centru, prema TOM Sarajevu, prema građanskom, kosmopolitskom duhu koji je u ovom gradu nekoć postojao.

Nestane li “Centar” – nestaće građanske slobode, građanske svijesti, misli, ideje, principa, nestaće duha Sarajeva, ONOG Sarajeva – jednom za uvijek.

Na ovim izborima snaga je zapravo najveća slabost. Bezglavo i tvrdoglavo partijsko nadmetanje, razmetanje i dokazivanje partijske snage, sile i silnika, moći i moćnika na ovoj izbornoj koridi može pregaziti taj krhki gradski i građanski duh. Jakima to zaista neće biti teško.

Ali jednom kada se taj duh i princip za koji vi građani imate puno ustavno pravo boriti se, promovirati ga, propagirati, naročito u ovoj aktuelnoj etnokratskoj, kleronacionalističkoj epohi, jednom kada se taj slabašni duh konačno utrne, pokida, zatre i uništi – biće ga teško ponovo vratiti i oživjeti, jer za uništenje je potrebna snaga, sila, rulja, svjetina, krdo, stampedo, a za popravak, za restauraciju i rekonstrukciju je potrebna suptilnost, znanje i umjeće, struka i stručnost pojedinaca.

Međutim, suptilnost, struku, znanje i umijeće su, kao što vidimo, snažne, moćne i jake etnokrate, njihove svjetine, krda i čopori rastjerali iz ove zemlje.

Zato se ovom prilikom obraćam i njima: moćnicima, jakima, snažnima, silnima, obraćam se partijama, partijskim centralama, partijskim liderima da im kažem: mudro bi bilo ostaviti, ako već ne grad Sarajevo, a ono barem jednu njegovu opštinu, Opštinu “Centar”, da bude politički neutralna, politički nezavisna opština. Mudro bi je bilo učiniti distriktom, prepustiti sebi: građanskoj samoupravi, direktnoj/nepartijskoj demokratiji i tako je učiniti izuzetkom iz pravila, drugačijom od ostatka konzervativne i etnonacionalne BiH – učiniti je istinski građanskom.

To je samo jedna opština u čitavoj državi. Samo jedna građanska čestica građanske BiH, jedna trunka – kome ona smeta? Kome je ona trn u oku?

Ako se ona izgubi, izgubiće se ne samo gradsko jezgro kosmopolitskog Sarajeva već i idejno jezgro, princip, duh i karakter građanske države – zauvijek.

Ovi izbori su posljednja bitka za “Centar”. Za otvoreni i progresivni “Centar”; za kosmopolitski “Centar”, za regionalni “Centar”, za internacionalni “Centar” Sarajevo.

Napredna omladino, sačuvajte “Centar”, očuvajte “Centar”, izborite se za zajednički vam grad, za slobodni i otvoreni grad svih građana ove države.

 

Ja sam Damir Nikšić i znam da nemam nikakve šanse u svemu ovome – baš kao ni vi. Preslabi smo. Ali ja sam se, evo – tuspasio. Za istoriju. Tuspas MENE za načelnika Opšćine Centar! TUSPASI se i ti!

Daj jedan slabašan glas za slabe, najslabije: za sigurnost najslabijih, za slobodu najslabijih, za ravnopravnost najslabijih, za prosperitet najslabijih! Jer onda kada su i najslabiji sigurni, kada su i najslabiji slobodni, kada su i najslabiji pobjednici – to je demokratija!!!!

 

Snagu prepustimo silnicima – vrijeme je da zavlada razum.

 

 

 

—-

 

Ovi lokalni izbori su zapravo vaš opštinski referendum za političku nezavisnost slobodne građanske teritorije/komune “Centar” jer, budite uvjereni, ako vi drugog oktobra odlučite postaviti MENE za načelnika Opštine Centar, prvo što ću uraditi će biti po svaku cijenu raspisivanje opštinskog referenduma sa referendumskim pitanjem: “Da li ste za proglašenje Opštine “Centar” politički neutralnim distriktom građanske samouprave i direktne/nepartijske demokratije?”

Vi ćete odlučiti. I budite uvjereni da vaš glas i vašu odluku niko neće smjeti ignorisati.

 

 

Samo pismeno!

 

mene15naslovweb