Despicable Me

Vidim da mnogi vode partizansku politiku u ovim trenucima uzbune i prikupljaju jeftine političke poene dok lađa tone i dok se sa svojom djecom davimo u zagađenju.

Kada se o okolišu i ekologiji radi, mislim da bi kao jedno toksično društvo trebali stati na istu stranu i djelovati timski – bez obzira na nacionalnu, vjersku, ideološku, tj. političku (čitaj partijsku) pripadnost, opredjeljenost i orjentaciju – protiv zajedničkog neprijatelja: zagađenja, a za zajedničko dobro i zdravlje svih, naročito najstarijih i najmlađih nam sugrađana, da izvineš.

(Vrhunac političkog spinovanja trenutnih mjera uzbune je jedan od komentara koji npr. kaže da su ovim mjerama katolici u Sarajevu namjerno ugroženi i majorizirani, šta li, da im se pokvare blagdani u kojima su, u suprotnom valjda, namjeravali uživati punim plućima !!)

Svega se čovjek nagleda i načita u komentarima na elektronskim medijima, društvenim mrežama, forumima, portalima, ali se onda sjeti da se radi o e-aktivizmu pa ga utješi činjenica da ono nesposobnjakovića na vlasti makar glume da su na višem nivou nego njihovo glasačko tijelo jednom kada se skockaju i uđu u mermerna zdanja vlade te u toj predstavi, praveći se važni, nešto, kol'ko – tol'ko, i urade, barem interventno.

Inače, da smo prepušteni direktnoj online demokratiji (za koju sam se zdušno zalagao vjerujući u zdrav razum koji izgleda iščili sa prvim smogom u decembru), sve mi se čini da bi direktno svi đuture završili u kanalu, ne toliko zbog “slobodoumlja” bezumnih i maloumnih (pošto i njih ima, kao i svugdje uostalom, osim ako bezumno i maloumno ne tvrdimo da to “u nas” nije slučaj) već ponajviše zahvaljujući “spavačima” i partijskim botovima koji se u ovakvim danima krize aktiviraju i počnu umetati i podmetati klipove u točkove ovoj našoj prejadnoj harabatiji od zajednice.

Ivo Andrić bi još štošta imao zapisati i napisati u najnovijim hronikama ovog hornično toksičnog mjesta, ali nije potrebno. Dovoljno je pročitati već napisano i zamisliti da umjesto tačke na kraju svake pripovijetke ili romana zapravo piše

nastaviće se…