K'o gorki po diviziji..

Današnja propaganda, tj. “proizvođači kleveta” serviraju “gorke pilule nelagodnih istina” umjesto nekadašnjih “slatkih laži” jer su statistike pokazale da se javnost odavno vodi “mazohizmom istine” po kojoj “istina mora da boli” i da je sve što zvuči lijepo “previše dobro da bi bilo istinito”.

Stoga današnja propaganda aromatizira vijest tako da ima okus “gorke i nelagodne” istine i pakuju ih u realistični celofan tzv. “stručnog mišljenja” hladnih i neumoljivih brojeva, statistika, pažljivo odabranih i poredanih činjenica koje su kredibilnije nego staromodne “slatke laži” koje očajnički želimo čuti, ali koje se, na našu žalost, danas koriste isključivo u marketingu.

Vijest kao “stručno mišljenje” više ne mora da privuče i da se dopadne jer mi smo morbidno privučeni odbojnim. To je još jedan od uslovljenih tj. stečenih refleksa koji smo razvili zahvaljujući “kapitalističkom realizmu”.

Loša vijest “stručnog mišljenja” su prijemčiviji tako istreniranom umu, vjerodostojniji, realističniji nego dobra vijest i dobro mišljenje.

Mnoštvo malih loših šok-vijesti i “realnih” mišljenja u stanju su potkopati i zasjeniti i najveću dobru vijest i dobro mišljenje, najljepšu istinu, pa čak i najljepši san.