IMAGO MUNDI

Večeras je u BKC (Bosanski kulturni centar) bilo upriličeno otvaranje izložbe “IMAGO MUNDI” kolekcije Lučana Benetona (Luciano Benetton).

Bilo je večeras tu umjetnika iz raznih krajeva Balkana, a bilo je i Italijana. I moj rad je među mnoštvom radova i ovom prilikom pozivam raju (javnost) da navrate ovih dana do BKC-a i pogledaju veoma interesantnu izložbu minijatura.

unnamed

Međutim, nešto je u svemu tome bilo pomalo čudno.

Naime, BKC se nalazi u zgradi nekadašnjeg hrama (sinagoge) koji su u pseudo-maurskom stilu još za vrijeme Austro-Ugarske podigli sarajevski Jevreji (čini mi se uglavnom aškenazi) koji su ga nakon Drugog svjetskog rata i nesretnog NDH perioda poklonili gradu iz prostog i tužnog razloga što ih nije dovoljno preživjelo da bi hram ostao u funkciji. U socijalizmu je ova zgrada udomljavala tzv. Radnički univerzitet “Đuro Đaković” i kino dvoranu, a onda je, nakon posljednjeg rata, postala BKC iliti “Bosanski kulturni centar”.

Znači “Bosanski kulturni centar”, a ne “Bošnjački kulturni centar”.

Važno je to razlučiti jer večeras na otvaranju ove internacionalne izložbe nije bilo vina iako su izložbu organizovali Italijani, iako su na izložbi bili ljudi iz Italije i čitave regije, iako se u Bosni i Hercegovini (naročito Hercegovini) proizvode nadaleko poznata vina, iako je uobičajena praksa u slobodnom svijetu, a donedavno i kod nas bilo služiti vino ili koktel za vrijeme inauguracija izložbi. Doduše u jednoj sinagogi se može služiti samo “košer vino” (u slobodnom prevodu: “halal vino”), ali ne vjerujem da to ima veze pošto je zgrada prestala biti sakralnim objektom i postala sekularnom insitucijom onda kada je poklonjena gradu, tj. sekularnoj državi.

Postavlja se pitanje: zašto nije bilo vina na otvaranju internacionalne izložbe večeras u BKC-u? Kakva je politika u pitanju? Kakav imidž savremene bosanske kulture zapravo “Bosanski kulturni centar” nastoji diktirati, kreirati i poslati u svijet? Šta je to zvanična savremena Bosanska kultura, zašto je isključiva po pitanju vina i da li se takva kultura može uopšte smatrati sekularnom?