CRNI PARLAMENT

Jeste li čuli za “CRNI PARLAMENT”?
 
Kao što postoji “crno tržište” ili “crna berza” za sve one stvari koje ne možemo pronaći na običnom tržištu ili onda kada je državna berza iz nekog razloga zatvorena, tako postoji i CRNI PARLAMENT onda kada na državnom parlamentu ne slušamo o sukobima interesa, ideologija, mišljenja, stavova i uvjerenja koji prešutno postoje u društvu, ili se podrazumijevaju, a ne iznose.
 
CRNI PARLAMENT su internet, društvene mreže, forumi, portali, kafane, kafići, džamije, crkve, radna mjesta, kancelarije, fabrike, udruženja – sva ona mjesta na kojima se više-manje javno raspravlja ono ili o onom o čemu se ne raspravlja javno u parlamentu.
 
Parlamentarizam je forma, a njen sadržaj je individualizam (po Gramsci-ju). I zaista, mi svi individualno imamo impuls da graknemo svoje mišljenje iz mase, da se, svako za svoj groš, već decenijama svađamo, raspravljamo i polemišemo oko stvari na svakom mjestu u svako doba dana i noći, jedan na jedan ili u grupi, ili protiv televizora, dnevnika, prenosa sjednice iz prostog razloga što u parlamentu o tome o čemu mi želimo govoriti, o problemu, sukobu različitih interesa, mišljenja, ideja, ideologija – niko ne govori, barem ne onako kako bi mi o tome htjeli govoriti ili što bi mi htjeli konačno čuti. Mi nemamo svoje predstavnike da to tamo iznesu. Da imamo – mi bi zašutili, saslušali njihovo izlaganje, klimali glavom, saslušali šta misle ostali, naš bi onda predstavnik odgovorio njima ono što bi im i mi najradije rekli, potom bi svi skupa sačekali rezultate glasanja, uvažili, presabrali se i nastavili parlamentarnu borbu na narednoj sjednici. U međuvremenu bi spokojno radili, orali, kopali, tipkali, pipkali…
 
Parlament je sterilizovan što se nekih gorućih pitanja i problema društva tiče. U njemu se o mnogočemu ne govori. Tamo vladaju partije koje sve te stvari koje nas handre ne iznose u parlamentu, partije koje su izgurale one koji bi te stvari iznosili pred parlament, partije koje se o svim tim “pipljivim” stvarima dogovaraju van parlamenta, iza zatvorenih vrata, po restoranima i buregdžinicama.
 
Radi toga je internet CRNI PARLAMENT.