Recikliranje predizbornih/predratnih psihoza

Sada će neko reći da nemam ništa novo da kažem, da se ponavljam i da recikliram stare video intervencije. Ali šta čovjek da radi kada se u ovom kružnom toku od zemlje sve vrti u ćevrntiju? Nema nikakvog progresa, napretka. Svake dvije do četiri godine dovode regionalnu javnost u isto mentalno stanje, polako je uvode u ratnu psihozu da bi raspamećeni i isprepadan puk pred izbore paranoično ispucao svoj patriotski glas iz nacionalističke busije na “drugog” i tako produžio vladavinu organizovanog i udruženog kriminala u korist individualne štete.

Recikliranje političke retorike ište i recikliranje video komentara, ne radi toga što se nema ništa novo reći, već upravo radi toga što paralelno insistiranje na istim starim komentarima govori dosta toga. Pošto jedna-te-ista retorika ratne psihoze vrijeđa inteligenciju, inteligentan ne treba činiti drugo do vraćati istom mjerom: na isto odgovarati istim. Na lanjsko – lanjskim, na monotoniju – monotonijom. Dakle: ista meta – isto rastojanje; stari fol – stare budale.

Zašto bi se komentator trudio da izmišlja nove komentare i argumente u korist zdravog razuma, ako se agitator ne trudi da izmisli novu propagandu, nove paranoje i psihoze u korist gubljenja istog? Jer, po logici ovih demagoga: predizborno gubljenje razuma automatski garantuje pobjedu na izborima, tj.: smanjenje racionalizma prouzrokuje rast nacionalizma i obrnuto.

Možda je krajnje vrijeme da oborimo ove ponavljače i konačno unaprijedimo odlikaše. U tu svrhu bih da se zajedno podsjetimo predizborne atmosfere prije prošlih parlamentarnih izbora: