Parapredizborna

Definitivno je počela predizborna kampanja.

Vidimo to po retorici, po sadržaju i prioritetima u vijestima, po priči o granicama, rusima, NATO-u, paravojnim formacijama, teroristima, tj. militantnim grupama nezaposlenih i besposlenih ultrakonzervativnih “fizikanera”, desničarskih ekstremista kojima jedni nacionalisti na poziciji kao plaše druge nacionaliste na poziciji i tako, zajednički i po starom receptu, u združenom poduhvatu i organizovanom kriminalu, ućeruju čitave narode u jedinstvena glasačka tijela nacionalnih korpusa kao i do sada.

Ovaj nacionalistički režim u regiji izgleda nikada neće prestati s tim. Zato nema razloga svaki put izigravati kontru i opoziciju tako što ćemo se, k'o biva, kao građanska/liberalna ljevica i progresivni intelektualci pozivati na mir, ljubav, građansko društvo, toleranciju, multikulturalizam, multietničnost, multikonfesionalnost…

 

 

Možda treba zaigrati na tu istu kartu i ovog puta zaprijetiti osnivanjem “Prve proleterske brigade”. No pošto proletarijata više nema onda bi se radilo o “Prvoj prekarijatskoj brigadi” isto tako očajnih, nezadovoljnih, ljutitih, bijesnih; isto tako nezaposlenih, besposlenih i unezvjerenih radnika, fizikanera; isto tako naoružanih (do klimavih i prorijeđenih zuba i gladnih usti) ljevičarskih ekstremista potpomognutih jednako fanatičnom i isfrustriranom progresivnom omladinom; potpomognutih internacionalnom brigadom, zloglasnim “Crnim blokom”, Antifom koja bi mogla priteći u pomoć iz “bijela svijeta” da se ovdje, u ovoj kabadahijskoj i klerofašističkoj evropskoj zemlji bori za ideale, za slobodnu teritoriju, za bratstvo i jedinstvo svih naroda i narodnosti čovječanstva, za internacionalu.

Ako su već predizborno navalili na svekolike paravojne formacije, i ako to nije kažnjivo, onda ne vidim zašto neko iz pozicije ljevice ne bi zaprijetio formiranjem isto tako humanitarne no nadasve revolucionarne gerile – južno/latinoameričkog stila, jer u širokom spektru do sada ponuđenih ekstremističkih i paravojnih formacija još samo fali “crvena”. Pa da vidimo kako će internacionalizam i taj “populizam” upaliti u ovakvoj političkoj ponudi i situaciji “u nas” i šire.

Mogli bi zaprijetiti formiranjem zbijega građana koji žele sačuvati razum, ljudsku čast i dostojanstvo; u šumama, u gorama; mogli bi zaprijetiti stratoseparatizmom, mogli bi zaprijetiti fašistima odmazdom za zločine protiv čovječnosti; mogli bi zaprijetiti komunama, antifašizmom, revolucijom, kreiranjem nove socijalističke republike u Evropi. Sve može. Ovo je zemlja mogućnosti.

Pa kada već ponavljamo istoriju i Svjetske ratove, da ponovimo i građanski rat, samo ovoga puta ne u Španiji. Da ponovimo čitavu priču.

Na kraju krajeva, ako se pojavi revolucionarna gerila – možda se opet klerofašisti i nacionalisti ujedine u borbi protiv antifašista i internacionalista i – “mirna Bosna”.