Junkerova sretna porodica

Neki dan, kada je došao po odgovore na upitnik, u predsjedništvu su ga dočekala sva tri člana, kako našeg predsjedništva – tako i njegove partijske porodice.

“Sva tri ste mi na sisi ćapćala” – malo je falilo da im kaže aludirajući na lovu koju Evropska razvojna banka daje njegovim narodnjačko-porodičnim partner-partijama u BH vlasti da troše kroz javnu potrošnju kupujući sebi tako prvenstveno političku moć i glasove, pa onda i socijalni mir, umjesto da rade ono što im je u opisu posla (a to je da ulažu u privatni sektor i civilno društvo koji su totalno grohnuli i unazađeni zadnjih godina).

Junker im je svima šef još od 2014.
I Bakirovom SDA-u, i Čovićevom HDZ-u, i Ivanićevom PDP-u.

I HDZ1990 je tu, a i Govedarica namjerava da priključi SDS sretnoj porodici narodnjaka, a odnedavno se i Vučićeva SNS pridružila, dok je HDZ Hrvatske u porodici odavno. (Da ne pominjem VMRO-DPMNE u Makedoniji.)

juncker_plenkovic

 

Ma jedna presretna konzervativna narodnjačka porodica koja profitira u tranzicijskom neoliberalizmu vladajući zavađenim i konzervativno unazađenim narodima i narodnjacima BiH i “regije”.

Uzalud je boriti se u BiH i regiji protiv narodnjačkih (nacionalističkih) partija desnog centra sve dok imaju direktnu pomoć i podršku institucija EU kojom dominiraju liberalni konzervativci, tj. desni centar narodnjačke (nacionalističke) Evrope za koje se može reći da su direktno odgovorni za aparthejd i segregaciju u BiH, između ostalog i svojim moderiranjem vaninstitucionalnih (čitaj: nedemokratskih) dogovora njihovih marionetskih narodnjaka (po kafanama i restoranima) o diskriminatornom izbornom zakonu koji krši ljudska prava i slobode (barem ga tako Evropski sud za ljudska prava definiše).

Znači ništa od vladavine prava. U EU i kod nas vladaju narodnjaci. Junkerova EU zapravo dođe ko Četvrti Rajh domaćim satelitima i marionetama.

Bez udruživanja i ujedinjenja evropske ljevice i demokrata i konsekventnog preuzimanja Brisela iz ruku etnokrata i desničarskih tehnokrata iluzorno je nadati se bilo kakvoj promjeni i smjeni nacionalističkih stranaka i na lokalnom planu.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript