Stav o STAVU

Upravo sam se vratio iz Graz-a i skrenuše mi pažnju na huškački-poziv-na-linč od teksta koji je objavljen u ultradesničarskom STAV-u, a koji veli nešto kao:

STAV

Radi se o analizi mog Facebook statusa koji sam objavio nakon pobjede reprezentacije Hrvatske protiv Engleske 11. jula. Status nije dugo bio online, ali su ga uslikali i on je, kao što vidite, glasio:

DANATIOMEMORIAE

Napisao sam ja proširenu verziju ovog statusa kasnije, ali ga nisam stigao objaviti, pa ga objavljujem naknadno ovdje. No, svako ko poznaje antičku istoriju zna da se DAMNATIO MEMORIAE odnosio na dužnosnike i časnike, oficire Rimske republike, štoćereć: na vladare, generale, vojskovođe… Njihova imena, likovi, statue su bivale izbrisane iz javnog sjećanja. Naravno da i ja želim izbrisati iz memorije sve ratne generale i komandante koji svakog ljeta uporno i skandalozno mobiliziraju i postrojavaju i žive i mrtve civile (na svim stranama i u svim medijima) s ciljem da ni po koju cijenu ne dozvole katarzu, rekoncilijaciju i reintegraciju BH i regionalnog društva.

 

Bilo kako bilo, ovo je moj odgovor na skandalozno-idiotski Stavov stav o mom postu:

 

STAV O STAVU

“Live well. It is the greatest revenge.”

Ovaj citat iz Talmuda su često koristili američki Jevreji nakon Holokausta.
I danas ga koriste. (I nikom ne pada na pamet da tvrdi da tim riječima negiraju genocid.)

Ja sam ove riječi čuo u jednoj epizodi sitkoma omiljenog komičara J. Seinfeld-a koji ga je nimalo dvosmisleno koristio u smislu: živi dobro, sretno, kvalitetno, uspješno, slobodno – to je najbolja osveta. I dopala mi se. Nosim je u sebi kao životnu filozofiju te sam i sebe i druge htio podsjetiti na ove mudre i svete riječi ovog 11. jula nakon pobjede Hrvatske nad Engleskom.

Bio sam sretan ni ne sluteći šta će se kasnije desiti i sa hrvatskom reprezentacijom, a i sa mojim FB statusom.

To da sam se ja poslužio tim egzaktnim riječima nije ništa neobično za nekoga ko je prije trinaest godina napravio “If I Wasn't Muslim” citirajući i 2004. u svom videu štošta što je vezano za Jevrejski narod, mudrost, kulturu i umjetnost. No tada to raznim zagrebačkim “Murselima sa stavom” nije bio problem jer još uvijek nisu u svome umu i pisanju ni pomišljali izjednačavati Srebrenicu i Blajburg (što je po meni trivijaliziranje genocida). Tada su bili oduševljeni. Tada još uvijek nisu bili dijelom “crne Hrvatske” koja je ovih dana dočekala reprezentaciju za koju sam te noći svim srcem navijao; još uvijek nisu bili artikulisani kao ultradesničari.

Doduše ni ja tada nisam bio “boljševik” koliki sam danas, ali i dalje mislim da je najbolja osveta klerofašistima, bolesnim režimima i njihovim generalima koji su sistematski ubijali nenaoružane civile – živjeti dobar, bogat i civilizovan život jednog civila.

Jedino me malo buni kako i zašto me “bošnjački crnokošuljaši” (kako ih neki zovu) vide u budućnosti na ekavskom i u Beogradu zbog mog navijanja za Hrvatsku?!?! Koliko znam i “njihovi” su uzvikivali iste parole protiv Srebrenice, i to upravo ovih dana, no me ne staviše među “svoje” u “negiranju genocida”. Ne staviše me među “Thompsone”, već među “anam-one”. To je malo selektivno glede “negiranja genocida”, zar ne?

 

(Da ne pominjem kako je u najmanju ruku neukusno moralizirati o genocidu i aludirati da iko negira ikakav genocid u listu koji finansira neko ko je poznat po negiranju genocida.)

No dobro.
Ja ostajem pri Seinfeld-u, Talmudu i “Živi dobro – to je najbolja osveta!”

Mazel tov!