Ratnoprofiterski um i njegov režim

 

Ratnoprofiterski um je profitirao u ratu, na ratu, nakon rata na humanitarnoj, te i dalje profitira na ratnim temama pred svake izbore.

Ratnoprofiterski um je ogrezao u ratno profiterstvo i njime zarazio čitav poratni period mira: formatirao je politiku, državu, društvo i ekonomiju prema sebi i svom ratnoprofiterskom jednoumlju, nametnuo je svoj mentalitet i kulturnu hegemoniju. Njegov cilj je držati vas u ratnoj psihozi, u stanju permanentne opsade jer tako zna najbolje izvući vam sav novac koji imate, koji vam vaši šalju, novac koji krijete od njega.

Ovo ratnoprofitersko jednoumlje je združeni etnonacionalistički poduhvat “Trojnog pakta” neokonzervativne desnice. Njihovo “partnerstvo za profiterstvo” je zasnovano na jednostavnoj doktrini šverca, pljačke, reketarenja i iznuđivanja novca (koju su razradili u ratu), samo što to danas rade legalno i po zakonima koje sami donose. Sve one koji se bune i protive stavljaju van zakona, kriminaliziraju, primoravaju na ilegalu i proglašavaju komunjarama, boljševicima, anarhistima i neprijateljima poretka, tradicije, naroda i države (čitaj: partije).

Ovaj njihov režim je nastao nedemokratski, tj. vojnim udarom u toku rata kada je partijska vojna hunta preuzela vlast “nakon policijskog sata”, tj. bez prisustva civilnih predstavnika.

Istinske mete djelovanja te vojne partijske hunte nisu toliko bile vojne mete koliko civili koje su združeno pljačkali pod dimnom zavjesom međupartijskog rata.

Prioritet nije bio da se štite građani i njihova imovina, već imovina rukovodilaca partije, šverc i profiterstvo koje je uživalo zaštitu sa najviših pozicija dok je imovina građana bila prepuštena pljački koja se nastavlja i danas politikom i legislativom – tj. zakonima koji partijski oligarsi donose u svoju korist, a na štetu nas.

Opsada se nastavila ali u formi okupacije. Okupirao je “svako svog – u svom i na svom”. To je današnji režim.

Zato vas pozivam da sve one koji tretiraju ovaj grad i ovu zemlju kao ratni plijen, sve one koji vide svoje pozicije na vlasti kao i svoje pozicije u društvu isključivo kao ratne zasluge, ratni plijen ili ratni profit – počnemo konačno smatrati i tretirati ne kao komšije, sugrađane i sunarodnjake, već kao kolonizatore i kao okupatore.

Ako nismo u stanju da okončamo višedecenijsku kolonizaciju i okupaciju, da uzmemo grad iz ruku partijske vojne hunte i ratnih profitera, njihovih sluga i klijenata, da ga demilitarizujemo, da ga civilizujemo i vratimo civilnu vlast – dužni smo sebi onda da barem stanemo na noge, ispravimo kičmu, podignemo glavu, zauzmemo poziciju i pružimo organizovan otpor. Moramo aktivno braniti svoju političku, ljudsku i građansku slobodu, uvjerenja, napadati i odbiti okupatora, porobljivača, izrabljivača, njegovu patronizirajuću i uvrijedljivo autoritarnu vlast, izboriti se za svoju slobodnu teritoriju barem negdje u gradu, barem negdje u BiH.

Svjesni smo da ovaj glomazni i disfunkcionalni državni aparat profitera i njihovih klijenata ne može opstati ni sa najgorim i najvećim porezima po leđima najšire populacije. Ovakva država je tumor koji treba odstraniti inače će društvo kolabirati.

Mi za početak možemo pokušati srezati sve poreze na rad i sitne zarade samouposlenih, a podići poreze milionerima i milijarderima – ratnim profiterima i tajkunima, no za to treba sila. Prvenstveno sila glasova.

Tek onda, sa tolikom silom glasova i pozicija – možemo u parlamentima uzeti kurs prema konačnoj deblokadi i prestanku okupacije koju je započeo ovaj režim prije tri decenije.