Mentalitet krabe

Znate li šta je “MENTALITET KRABE” iliti fenomen “krabe u kaci”?
 
To je kada držite krabe u kaci i one koje su pri vrhu krenu da izlaze iz nje, a ove “sa dna kace” ih dokopaju i vrate nazad da dijele istu sudbinu.
 
Poznat osjećaj?
Znači to je jedan nekontrolisani nagon koji je genetski kodiran u nama od praiskona – još od kada smo bili beskičmenjaci. Još uvijek imamo taj dio mozga koji proizvodi taj nagon koji, evo, i dan danas kipi u nama u ovom potkuhanom kotlu od sarajevske kotline ovih sparnih ljetnih dana i otkriva nam sav spektar našeg “specifičnog mentaliteta” koji je zapravo ništa drugo do MENTALITET KRABE.
 
Pokušavam, naime, ovih dana iskoristiti slučaj najamnih radnika i freelancera kako bi proizveli argument, političku volju i želju da osvojimo vlast i potom ukinemo porez na dohodak radnicima u realnom sektoru, ili ga barem drastično smanjimo i tako rasteretimo i radnike i investitore… I naletim na barijeru. Mentalnu barijeru kod radnika, ne kod političara.
Političari poznaju igru. Oni odlično znaju jednom kada uzmeš većinsku vlast da možeš da doneseš zakone kojima ćeš im utvrditi porijeklo imovine, sukobe interesa, staviti takve namete na bogatstvo da za desetak godina od profitera izvučeš svu imovinu i vratiš je nazad građanima u nekoj formi; da od skorojevićkih vila privrednih kriminalaca napraviš domove staraca i obdaništa, a njih natjeraš da služe zajednici dok služe zatvorsku kaznu (pod uslovom da ne pobjegnu vani svojim tajnim bankovnim računima). Svi oni znaju da sve može i Boga mole da nekom tako nešto ne padne na pamet i ne počne ozbiljnu političku borbu s takvim ciljem. Ne preostaje im drugo no da se uzdaju u neznanje ovih “sa dna kace”. U neznanje i MENTALITET KRABE koji nikada ne omane u ovakvim situacijama.
 
To je prirodni mehanizam koji djeluje na štetu homo sapiensa i koji inteligentni predator-kapitalista koristi kao što afrički lovac npr. koristi glupost i pohlepu primitivnije vrste u lovu na majmune (stavi sjeme u kutiju sa rupom, majmun zgrabi sjeme i ne može izvući ruku, a ne konta da može da pusti sjeme).
 
I tačno, poput sata, umjesto da reagujemo kao homo sapiensi ili barem sisari: “Hoću i ja, hoću i ja, ukinite ili smanjite i meni poreze!” najprimitivniji dio mozga zglavkara beskičmenjaka progovara iz nas i kaže: “Neće moći! Ako ne možemo mi – neće ni oni!”
 
I to ti je MENTALITET KRABE. Nema solidarnosti i nema “lopovske” – da se “na prepad” uđe u parlament. Solidarnost postaje “ideal” jednom kada intelektualno grohneš na nivo krabe. Gube se sve ljudske vrline i odlike.
 
Kapitalizam, gore u luksuznim apartmanima na krovovima solitera zna kako taj mentalitet funkcioniše. Ponavlja mantru “reda i zakona” (koji sami donose i uvode) i samo čekaju da se “kom” populizma na dnu kace provari i okrene u njihovu korist, opijajući legalizmom, etatizmom, petriotizmom, nacionalizmom… Zna kapitalista da će radnik prije dovesti u pitanje nečije isključivanje iz poreza nego što će propitati samu svrhu, logiku i potrebu postojanja poreza na rad i zakona koji uzima “zdravije za gotovije” od zakona fizike. Zna profiter i kapitalista dobro na kojem je intelektualnom nivou beskičmenjak. Poznaju se oni odavno. Jedan drugog nadopunjuju, komplementiraju, jedan drugog odgajaju i uzgajaju u nacionalnom ortačkom kapitalizmu. Savršena simbioza! Oba se kriju i trljaju guzovima iza iste ljuske, istog sredjovjekovnog oklopa nekadašnje feudalne države, samo jedan nosi i korača, dok drugi sjedi na grbači, kupi kajmak i upravlja.
 
A progresivni um posmatra i ne zna kako da osvijesti ovu dole “radničku klasu” koja ga redovno, da izvineš, “dunduli” i “fanfla” u ovoj “glabalizaciji”, a koju kapitalista i neoliberalna vlast drže u sendviču razdraženu i zapuhanu. Jadna “radnička klasa” ni ne vidi na šta je spala, o čemu se radi i šta se dešava. Ne vidi jadnica ovu dvojicu kako podrugljivo gledaju Ljevicu kao bivšeg muža čiju bivšu suprugu, nekad njegovanu, dobrostojeću, poštenu i vrijednu “radničku klasu”, pred njegovim očima i naočigled javnosti razvlače između sebe, “duplo-penetriraju” kao ilustraciju za naslovnu stranicu najnovijeg broja neoliberalnog sexy magazina sa temom: “Doktrina šoka na Z. Balkanu”.
 
Zahvaljujući MENTALITETU KRABE – “Radnička klasa” je zbilja kurva Babilonska 21. vijeka. Možda nije svojom voljom. Možda jednostavno nije u stanju koristiti moždane kapacitete ljudske vrste jer su je njeni “šefovi” strahom, ucjenom i lošim obrazovanjem sveli na onaj elementarni, prvobitni dio mozga koji posjeduju organizmi koji su na evolutivnoj ljestvici, eto malo jači od amebe. Ne znam. Ali znam da je u ovakvim stanju prioritet evolucija. No evolucija sporo traje, a nije sigurno ni da će ići u željenom pravcu.
Revolucija je, stoga, na zbilja dugom štapu. Smiješna i za pominjati. Jedini način da se te mase podignu, povedu i natjeraju da te slijede jeste da im se priđe s leđa i nabije snažno nogom u zadnjicu uz kakvu masnu psovku. Tek onda možda krenu za tobom.