Patriotizam i porez na bogatstvo

Zašto oporezovati najbogatije Bosance i Hercegovce više nego ostale?

Koja logika stoji iza progresivnog poreza?

Šta je progresivni porez?

Proporcionani porez je onaj porez gdje sa rastom porezne osnovice u istoj mjeri raste i porezna stopa. Progresivni porez je onaj gdje s rastom porezne osnovice porezna stopa raste brže.

Wikipedia

Progresivni porez čini da se onima koji najviše zarađuju najviše i uzme za opšte dobro. Postavlja se pitanje: zašto bi najbogatiji plaćali više nego proporcionalno više poreza?

Pa recimo iz patriotizma. Iz ljubavi prema svom narodu koja se toliko spominje. Ljubavi prema domovini koja se toliko spominje. Ljubavi u koju se svi kunu.

Samo da bude jasno: ovjde se ne govori se o stranim ulaganjima, o investitorima, o porezima koji bi “strance” odvratili od ulaganja u našu divnu zemlju, već o domaćim multimilionerima koji bi vjerovatno željeli uložiti ne samo u proizvodnju, već i u očuvanje okoliša, prirodnih ljepota, u izgradnju i proširenje infrastrukture, vodovoda, kanalizacije, puteva, bolnica, staračkih domova… s obzirom da i sami tu žive. Na kraju krajeva: u njihovom je poslovnom interesu ulagati u čist zrak, u kupovinu filtera za toplane, naročito ako misle graditi još zgrada, hotela, prodavati stanove, iznajmljivati sobe i rezidencije, ako planiraju zarađivati na svemu tome, jer ko će pri zdravoj pameti kupiti stan ili zimovati na nezdravom zraku u najzagađnijem evropskom olimpijskom glavnom gradu? (Osim ako svi ne grade da drži vodu dok majstodi odu.)

Eto zato oni trebaju više plaćati. Ako vole svoju zemlju i svoje narode u njoj, kao što tvrde da vole, ako su u svaka doba (ako zatreba, ako bude stani-pani) spremni uhvatiti se puške, kao što mnogi često usput kažu, onda neka tu spremnost i ljubav pokažu ali hvatajući se za novčanike. Jer zatrebalo je.

Oni su ti “narodni prvaci” na koje se svi ugledaju, ti koji moraju ovu zemlju da urede i unaprijede, a ponašaju se kao da više vole svoj novac, sebe, svoje bankovne račune, stanove kuće i druge nekretnine u inostranstvu od svega ovdje. Ponašaju se kao da su ovdje samo privremeno – da pokupe kajmak, završe još neke poslove pa da se i oni uhvate noge kao sav pametan svijet koji napušta zemlju.

Potpuno ih razumijem!

Niko nije lud davati toliki novac mafiji i parazitima na vlasti. U potpunosti se slažem. Identično razmišljamo. Možda bi svi ti bogataši dali više nego što se traži od njih kada bi samo znali, kada bi bili 100% sigurni, da uhljebi sa dna kace državnih institucija neće razgrabiti, pozobati i posrkati sav novac između sebe.

Znači da imamo zajednički problem, a to je uhljebska politička elita oportunista, nezahvalnika koji ništa ne žele uložiti u društvo, koji ne žele potrošiti na komunalije, na infrastrukturu ni javni novac iz budžeta, a kamoli svoj privatni, već tretiraju i državu i civile kao svoju kuju. I to zatvorsku. Ponašaju se kao kriminalci u gangsterskom raju.