XXXL afera – prevelika za mahalsko fildžan-novinarstvo

Da li ste upratili na ovdašnjim medijima skandal sa HUAWEI-om?

Naravno da niste. A i kako bi kada režimsko istraživačko fildžan-novinarstvo ispituje svaki mitiser obraza nove kantonalne vlasti dok đonovi etnonacionalističke korupcije neprikosnoveno gaze po poznatim žljebovoma na koje nas njihovi mediji godinama navikavaju i uhodavaju.

“Ćaršija bruji” da je 4G spreman da proradi punim kapacitetom za sedam dana, bez problema. Ali došlo je do nagle promjene strategije.

Vele da je Siemens razvijao mrežu, ali da je HUAWEI pred izbore dao dva miliona (nečega), da se kompletna oprema zamijeni njihovom.

Dupe zinulo i macani iz BHTelekoma su, kako raja priča, odmah jedan milion (nečega) podijelili između sebe. Čak je jedan od njih koji je u zatvoru uspio i kuću da napravi iz zatvora. (Definitivno bolji hobi za “da prođe vrijeme” nego da pravi brod u boci.)

Ništa to ne bi bio problem da Zapadne vlade (na čelu sa SAD) nisu skontale da HUAWEI na taj način kupi informacije po Zapadnom svijetu i (da se izrazim “po starinski”) špijunira države i građane država kojima pruža usluge (5G i to).

U Kanadi je uhapšen HUAWEI direktor, hoda sa “narukvicom” na nozi. Njemačka takođe izbacuje HUAWEI. Frka se velika nadigla oko toga. Amerika veli da će platiti sve sudske troškove svim zemljama koje odmah izbace HUAWEI, da se uopšte ne brinu i ne obaziru na to što će ih Kinezi tužiti. Svi se nastoje riješiti HUAWEI-a, samo ih naše državotvorne hairlijice iz SDA dovode za milionče mita i korupcije po svemu nalik na indijance koji prodaju sigurnost zemlje, a i samu zemlju za jedan kamion bižuterije koju će podijeliti svojim klijentima, daidžićima, amiđičima.

I to nije vijest za novinare “političkog Sarajeva” koji non-stop trube o ugroženoj sigurnosti i državnosti posljednjih dana i blagdana?!

Pa naravno da nije. To je “unas” posve normalno. Sve u sklopu akcije “ništa nas više ne može iznenaditi”, naročiti od SDA harambaša. To više nije vijest. Nema klikova. I Google je oguglao.

Nego ima li kakvih mahalskih pikanterija u vezi građanske ljevice?

(“I PAY THEM” – pisalo bi ispod fotografije nekog od ovdašnjih autokrata)

Ja razumijem da postoje oni koji sa velikom dozom cinizma podržavaju neoliberalno zloupotrebljavanje slobodnog tržišta u smislu: “kad je bal – nek’ je maskembal. Nisam veliki fan takvog fatalizma.

Iskreno, ako zaštita podataka, privatnosti, korisnika tako teško ide u svijetu koji insistira na tim pravima i zakonima, naravno da me brine pomisao na to kakvo li će stanje biti ako svu našu komunikaciju preuzme neki totalitarni režim koji u svom državnom kapitalizmu vodi politiku kojom ciljano obara (dumping) cijene da bi se uvukao u ekonomije drugih, i koji, uz to, nema nikakav odnos prema individualnoj slobodi i slobodnom novinarstvu? Da ne govorimo o cijenama radne snage.

Kapitalizam u modernoj istoriji nije uspio oboriti cijenu rada koliko jedna nazovi-komunistička partija Kine.

Oni koji biraju i podržavaju jeftinije proizvode i usluge iz Kine u odnosu na one iz Evrope ili Amerike mogli bi razmisliti ne samo o tome da možda na taj način ostavljaju svoje radnike bez posla, zdravstvenog, penzijskog i nekih drugih beneficija, već i da podržavaju loše uslove radnika u Kini.

Možda i tu griješim. Možda nisam informisan. Ali zašto onda svi idu u Njemačku ili SAD da rade? Zašto ne idu u Kinu da se zaposle u fabrici mobilnih telefona?

———-

Bilo kako bilo, sudeći po reakcijama i komentarima na ovaj tekst na mojoj FB stranici, ako informacija o korupciji, BHTelekomu, HUAWEI i zapadnim instrukcijama izazove bilo kakve polemike u javnosti, biće uistinu zanimljivo slušati “političko Sarajevo”, “službene novinare” i raju kako “argumentovano brane” SDA deal sa HUAWEI, skoro pa patriotski, dok istovremeno na drugoj strani napadaju one koji su protiv “sjevernoatlantske sigurnosti” u BiH.

Jer ako je instrukcija o sigurnosti ubleha, ako se radi o korporativnim interesima, a ne o sigurnosti, onda isto važi i za NATO, zar ne?