Novo “političko Sarajevo”

Nisam za ideološku koaliciju sa etnonacionalistima, ali jesam za “građansku kajlu” u višim nivoima vlasti.

Do sada smo imali tri negativna naboja “Osamnaestonovembarskog režima” koji se odbijaju jedan od drugog i vuku svaki na svoji stranu produbljujući razlike (kako etničke, vjerske, tako i socijalne) insistiranjem na konstitutivnosti naroda, njihovoj jednakosti – ali i razdvojenosti (štoćereć: segregaciji), pa čak i konačnoj dezintegraciji BH društva i države.

U tom kontekstu “političko Sarajevo” predstavlja SDA koja tvrdi da je ekskluzivni predstavnik pozicije Bošnjaka u etnonacionalnoj partiji šibica. “Političko Sarajevo” u tom slučaju stoji za jedan od tri autokratska etnonacionalna režima u BiH.

BH blok

Sa BH blokom Sarajevo ima šansu da promijeni diskurs i postane “političko Sarajevo” građanskog, demokratskog, višestranačkog predznaka: zajedničku poziciju konstitutivnih građana BiH koju ustavom definiše Sarajevo kao glavni grad države, tj. svih Bosanaca i Hercegovaca, insistirajući na slobodi, jednakosti, ali i konstitutivnosti građana BiH.

Sa jakim BH blokom, Sarajevo bi geopolitički moglo predstavljati novu paradigmu.

Predvođeno antikorupcijskom borbom i politikom mira i pomirenja, reintegracije društva i Aneksa 7, Sarajevo bi postalo centar borbe za građanska i ljudska prava, preuzelo ustavnu zadaću koju su etnonacionalisti zanemarili i zaboravili.

Bilo bi centripetalnom silom onih koji gravitiraju zajedništvu, miru, pomirenju, reintegraciji, i to u praksi, ne samo na papiru i po popisu iz 91.

Npr.: nova stambena politika, plana i razvoja Sarajeva koja bi podrazumijevala naseljavanje desetina hiljada Srba i Hrvata u Sarajevo predstavljala bi novo “političko Sarajevo” koje bi kao takvo bilo pozitivni građanski naboj u federalnoj i državnoj vlasti i time privuklo ostale političke opcije oko iskrene ideje zajedničke države i zajedničkog glavnog grada.

To SDA ne može uraditi upravo zbog koncepta Sarajeva koji forsira: zatvorenog, jednonacionalnog i jednopartijskog Sarajeva s kojim Bosna i Hercegovina ima sve manje šansi da preživi jer državu, kao ni društvo, bez referentne tačke, bez “podskupa skupova” (kao što je glavni grad) nema šta da drži. Osim sila.

BH blok, koji bi žešće, hrabrije, otvorenije i konkretnije insistirao na reintegraciji društva, na politici mira i pomirenja, Aneksu 7 i dovođenja odnosa stanovništva u Sarajevu u sličan omjer kao i 91., naročito u dogovoru i saradnji sa drugim političkim centrima – jedina je nada opstanku cjelovite Bosne i Hercegovine. To se mora postići domaćinski i u dogovoru sa domaćim stranama i strankama, što je uvijek bolje nego insistirati na intervencijama susjednih državnika ili stranih sila jer to nikad nije završavalo dobro po BiH. (Trenutno SDA uvlači u raspakivanje Dejtona kako Tursku, tako i Rusiju, što nije dobro.)

DEJTON

Mislim da se BH blok mora držati Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH i raditi zvanično unutar njega na onom što su prethodno svi zanemarivali, a to su: mir i pomirenje, reintegracija bosanskohercegovačkog plurarnog društva, jačanje građanskog društva i preuzimanje uloge glavnog grada svih Bosanaca i Hercegovaca – Sarajeva kao istinskog kulturnog i ekonomskog centra BiH.

Predstavljajući tu paradigmu “političkog Sarajeva” BH blok mora ravnopravno ući u vlast sa onima koji predstavljaju političku Banjaluku i Z. Mostar i početi uticati na promjenu omjera snaga.

Mislim da bi time ojačali i građanske snage u Kantonu Sarajevo, povećali nade i šanse za građansku demokratiju u glavnom gradu, za konačno rušenje totalitarne, autoritarne despotske jednopartijske vlasti u ovom, od ostatka zemlje otuđenom, glavnom gradu.

Time bi pokazali primjerom da se etnonacionalizam može poraziti što bi inspirisalo i ohrabrilo i ostale da učine isto, u ime mira, pomirenja, reintegracije, prosperiteta, antikorupcije…

Principijelna opozicija

Ja znam da će se BH blok radije povući u opoziciju, pokušati prvo uzeti opštine za par godina, ali ko kaže da će ostati ovako, da u međuvremenu neće ojačati i “negativni trojac”, a naročito SDA koja se sa pozicije Federacije BiH i države – prijetnjama i uticajima “odozgo” – može komotno (raznim apelacijama, sabotažama Kantona + u saradnji sa “neposlušnim načelnicima” odozdo) izboriti za povratak na velika vrata u Kanton Sarajevo za četiri godine – što bi definitivno za mnoge od nas značilo pakovanje kofera i odlazak iz “Bakirabada”.

Čak i da za četiri godine BH blok uspije od Sarajeva napraviti istinski bosanskohercegovački grad, uzor liberalne demokratije u regiji, opet će se na opštim izborima morati suočiti sa HDZ-om i SNSD-om ili bilo kojim drugim legitimnim predstavnicima druga dva politička centra u BiH i učestvovati s njima u izazovu projekta “Dejtonske BiH”.

Dakle, i da napravimo građansko Sarajevo kakvo želimo (uz sva ometanja SDA sa gornjih nivoa vlasti), i da osvojimo dovoljno glasova kao BH blok, opet nam je sjesti umjesto SDA na više nivoe vlasti sa istim ovim opcijama i pregovarati o budućnosti BiH.

Realno: bićemo gdje smo i sada (ako umeđuvremenu ne ojačaju i ne obračunaju se s nama), samo što ćemo biti četiri godine stariji (i sa prostatom u gorem stanju nego danas). Ni mladost, ni snaga, ni volja, a ni geopolitičke karte možda ne budu na našoj strani. Sve su prilike da će korupcija i etnički razdor učiniti da prodamo zemlju, vodu i kote za nuklearne misile onom ko više ponudi u hladnom ratu koji dolazi.

Zato sam mišljenja da treba staviti nogu u vrata na višim nivoima vlasti i ući kao pregovarač i zastupnik građanskog principa u BiH umjesto SDA, a ispred građanskih snaga, u ime reintegracije BH društva, politike mira i pomirenja. Kao predstavnik jednog novog “političkog Sarajeva” u najavi novih vjetrova u BiH i regiji.

Doduše može i ovo drugo. Navikao sam na kenjkavu ulicu, političku satiru i “ilegalu”.

Samo onda se moramo spremiti na napade sa svih strana, na blokade, na opsadu, na “Sarajevsku komunu”.

Uz prejaku “petu kolonu” i medije kojim raspolažu – ne znam koliko ćemo dugo izdržati. Na kraju krajeva: ni Sebiju ne možemo smijeniti, a Novalić nas mlati apelacijama Ustavnom sudu. Sve okolišne dozvole koje mi u Kantonu zabranimo – Novalić i Federacija dozvole. Zato se i gušimo. Da ne govorim o poreznoj upravi Federacije i freelancerima koji ostadoše spuštenih gaća zahvaljujući SDA-ovom “antiterorizmu”…