BH-BLOK

Šta se zapravo desilo?

Komšić je imao sličan stav mom po pitanju koalicije na federalnom i državnom nivou. No za razliku od njega ja sam bio za ulazak u vlast sa HDZ i SNSD na višim nivoima kako bi od tamo mogli podržati borbu protiv korupcije u KS u kojem SDA hobotnica povlači sve konce. Dakle sa svima osim sa SDA.

Komšić je bio za koaliciju sa svima, uključujući i SDA.

Naša Stranka je bila kategorično protiv koalicije sa nacionalnim strankama (kao i jedan dio SDP). Podmladak SDP je bio odlučan u tome da nema koaliranja sa SDA. Prevagnulo je da se drži principa i da se ne ide u koaliciju niti sa jednom od nacionalnih stranaka.

Iskreno, ja sam pop*zdio zbog toga jer smo imali jedinstvenu priliku izbaciti SDA iz “trougla moći”, ali Komšić je pop*zdio daleko više i pomalo fatalistički, revoltiran tom odlukom, postavio ultimatum BH bloku da bude principijelan do kraja, na svim nivoima i u svim kantonima, pa da i u Kantonu Sarajevo izađe iz koalicije i pređe u opoziciju.

Drugim riječima: bio je spreman na koaliciju i sa SDA, i sa HDZ, i sa SNSD, i na državnom, i na federalnom nivou, a sada je spreman dovesti u pitanje koaliciju u Kantonu i predati Sarajevo u ruke SDA.

Razumijem ga kako se osjeća. Teško je pomiriti se s tim da moramo poštivati odluke većine.

U svakom slučaju ako želi ćerati dosljednost na svim nivoima – može i tako. To valjda znači da i sam namjerava odstupiti sa pozicije člana trenutno većinski nacionalističkog predsjedništva.