PROG-BLOCK

Važno je uvidjeti razliku u biračima i njihovim motivima glasanja i sve je jasnije.

Moji birači, birači SDP-a, a naročito Naše Stranke, barem u Sarajevu, su kategorički protiv svakog ulaska u koaliciju sa nacionalnim strankama, naročito su protiv koalicije sa SDA. Mi smo dobili jasnu poruku od biračkog tijela da se ne igramo glavom i ne pomišljamo na tako nešto. Vjerujem i da veliki broj onih koji su glasali za DF slično razmišlja.

No to nije slučaj sa biračkim tijelom Željka Komšića.

Ogroman broj onih koji su ga izglasali ne samo da nemaju ništa protiv njegove koalicije sa SDA, već je i podrazumijevaju. Mnogi od njih su glasači SDA koji su zaokružili Komšića za člana predsjedništva, a na svim drugim nivoima su glasali za SDA.

Kako antinacionalisti DF-a gledaju na ovo sve?

Ja znam da nisam bio oduševljen idejom da Bećirovića izglasa desnica i time osvoji i prisvoji uticaj na SDP, izvjesno pravo da ucjenjuje i uslovljava. Jer, evo u slučaju DF-a trenutno, ako imamo stranku, njene članove i njene birače koji su protiv koaliranja sa nacionalistima, a imamo predsjednika te stranke, člana predsjedništva kojeg su izabrali većinom birači i članovi drugih stranaka (osvojio je 225.880 glasova, dok je DF za PSBiH imao 96.174), a koji su za koaliranje sa nacionalistima, onda, hajde da priznamo da postoji problem unutar te stranke.

Ne kažem da Željko ima problem. Željko nema problem. On će najvjerovatnije “žrtvovati” stranku, ili je svesti na uski krug lojalista-oportunista, na, hajmo reći, jedno omanje ali kompaktno “jato preletača” koje će težiti “ugodnijoj klimi”, ali šta će ostali? Šta će ona manjina koji su drugačije motivisani, oni koji su u DF-u i sa DF-om isključivo zbog borbe protiv nacionalista?

Ja mislim da se neki od njih već počinju to pitati.

BH BLOK?

Nije došlo do raskola BH bloka. BH blok je čvršći bez Željka. Rezolutniji, kompaktniji. DF je ionako bio “treći točak”, pomoćni točkić koji je svo vrijeme škripao i skretao koaliciju s puta iskrivljen pod težinom Komšićevog autoriteta i bošnjačkih glasova.

Ako u DF-u iko iole drži do nekih principa (naročito do antifašizma) – doći će do raskola u DF-u oko koaliranja sa SDA koja sve više zalazi u etničku autoritarnu desnicu. Da preciziram: neće doći do podjele u vrhu DF-a, već u članstvu, među simpatizerima i glasačima DF-a. (Ne znam šta bošnjaci Hercegovine misle o njegovoj voljnosti da koalira i sa HDZ-om.)

Naravno, oni koji su se ubacili i umiješali u stranačku politiku DF-a tako što su “kupili” i kidnapovali predsjednika svojim glasovima (a koji su simpatizeri, birači ili članovi SDA) odmah će požuriti da mi ukažu na Bijedića i na raskol i u SDP-u. Time će, naravno, samo potvrditi identičan uticaj koji SDA ima i na dio SDP-a.

O tome upravo i govorim. SDA se obračunava sa građanskom ljevicom. SDA se uvukao i poput gangrene zahvatio određene grane i strukture SDP-a. Zato sam i ušao u SDP, da insistiram na SDProgresivnom krilu, na onom dijelu SDP-a koji nije konzervativno i nacionalno SDA krilo.

Zato insistiram na Ujedinjenoj ljevici. Na ideji oko koje se možemo okupiti i utvrditi jednom kada odbacimo zaraženi dio kojemu ionako nema spasa.

Raskoli

Doći će do raskola u SDP-u. On je na vidiku. Ja sam ga nazirao i prije. Zato sam i pripremao radikalno lijevo, slobodarsko progresivno krilo, zato što mi se gadi koketiranje sa bošnjačkim kleronacionalizmom, sa narodnjačkom desnicom.

Doći će do prestrojavanja i mnogi će zaplakati. Ali to sam i čekao. Ja se radujem novoj, istinskoj, podmlađenoj i pročišćenoj ljevici kao novoj snazi društva.

Društva, a ne države!

PROGRESIVNI BLOK

Zato je važno konsolidovati građansku ljevicu. Važno je fokusirati se na društvo, na društveni interes, na reintegraciju, mir, pomirenje, na progres.

Važno je iščupati društvo iz regresije, zaustaviti odliv mozgova, zaustaviti odron i klizište u Srednji vijek, u feudalizam, kmetstvo i krenuti naprijed, zajedno sa progresivnom internacionalom; ne sa bilo kakvom, već sa progresivnom Evropom.

Kakav “BH blok”. Sam naziv “BH blok” je od početka premazan percepcijom medija. To ime su mu i dali površni novinari koji nisu niti veliki poznavaoci, niti ljubitelji građanske ljevice. Kakav patriotizam. Kakva država.

Ovdje se radi oliberalnojg/građanskoj i socijaldemokratiji koja je dovedena u pitanje od strane autokrata, partijskih kartela, etničkih autoritarnih režima.

Ovdje se radi o građanskoj ljevici koju su nacionalisti izmanipulisali medijskom pričom o nacionalnoj državi i državnom interesu, i koju uspješno, na naše oči razvaljuju i mrve kriptofašisti i deklarisani klerofašisti.

To je soc-liberalni i socijalemokratski blok oko kojeg se mora okupiti sva progresivna, slobodarska, liberalna/građanska ljevica. Dakle: GRAĐANSKA LJEVICA sa naglaskom na građansko DRUŠTVO, a ne GRAĐANSKA DESNICA, građanskih nacionalista sa naglaskom na građansku nacionalnu DRŽAVU!

Naravno da u Ujedinjenoj ljevici, građanskoj demokratskoj ljevici nema mjesta za nacionaliste, etnonacionaliste, fašiste, klerofašiste, naciste, ratne huškače, mrzitelje Srba, Jevreja, Hrvata, Ostalih; za diskriminatore, segregacioniste, za mrzitelje povratnika u Sarajevo, u BiH, mrzitelje sekularnih, progresivnih Bošnjaka antifašista, socijalista, anarhista, komunista, “jugobalija”; nema mjesta za ljubitelje rata, simpatizere i lojaliste ratnih profitera i zločinaca, zagovarače vojne demokratije, vojnih lica koji civilne javne pozicije smatraju svojim ratnim plijenom ili ratnom zaslugom.

Progresivna građanska ljevica mora napraviti rez i raskrstiti sa mutnim i neopredjeljenim elementima u svojim redovima.

Mora se deklarisati i dokazati kao odlučna, bistra, jasna, aniratna, antifašistička, antisegregacijska, reintegracijska; za mir, za pomirenje, za progres, za nauku, za umjetnost, za rad, za prosperitet, za mlade, za ljubav, za zajedništvo, za svjetlost, za novo prosvjetiteljstvo.

I dobro je što se ovo sve dešava.

Vrijeme je da relikvije relikvija (ostaci ostataka) jedne pogrešne “državotvorne” politike i retorike u BH ljevici konačno i neslavno odumru i izumru. Jer u istinskoj ljevici država ni ne zauzima najvažniju poziciju. Ljevici je društvo na prvom mjestu. Socijalna država u službi društva, a ne obratno: društvo u službi autoritarne nacionalne države. Oni koji to ne razumiju ili ne prihvataju – nemaju šta tražiti u ljevici.

Vrijeme je da se istinska ljevica i ljevičari u BiH vrate “društvenotvornoj” akciji u BiH i regiji; da preusmjere pažnju sa institucija (sa državnih pozicija kojima teže) – dole, na teren, među raju, i da odozdo počnu obrazovati, formirati, graditi bolje društvo: demokratsko društvo, slobodno društvo, otvoreno društvo, građansko društvo, pravedno društvo… Jer nema promjena bez društvenih promjena. Nema uticaja, moći i kapitala bez društvenog. Nema reforme bez društvene reforme. Nema revolucije bez društvene revolucije.

Sve ostalo je državni udar, ili u vrh glave institucionalna, tj. birokratska reforma. A to je samo dalje produbljivanje i produžavanje agonije.

Zato hajde da ne glumimo prefrigane političke šibicare, hajde da ne zurimo pasivno u njih kao u televizor, hajde da zajedno, aktivno mijenjamo društvo, mi – ljevičari. Niko drugi.