Patokratija kleptonacionalista

“Damire, ne radi se ovdje o psihopati nego o jednom antisocijalnom tipu sto je i jedan od oblika sociopatije.

Za razliku od psihopata koji su takvi od rodjenja, a koji razlikuju dobro od zla, moralno od nemoralnog međutim svjesno odlučuju da ignorišu ove razlike, isti ovaj poremećaj svjesno koriste u manipulaciji drugih s ciljem ostvarivanja ličnih interesa. Sociopate su proizvod svoje sredine. Ovaj čovjek je najvjerovatnije kao mladić prošao torture, poniženja, bez nekog većeg obrazovanja, nikakvim paternalnim odgojem i razvijenim ratnim PTSPom kasnije u okvirima zdrastveno i socijalno odbačenog pojedinca od strane ovog korumpiranog društva razvija depresivni antisocijalni model ponašanja i rezonovanja pojava, uzroka i posljedica.

S obzirom da u nedostatku efektivnih mehanizama zaštite svog identiteta i uloge u društvu, preuzima jedini način odgovora koji zna i koji je nesankciono doživio, a to je upotreba nasilja.

Inače korelacija koju spominješ izmedju odnosa društva i institucija prema najugroženijim slojevima društva je itekako jedan od faktora ovakvih pojava kojih će, bojim se, sve vise biti.”

E. Smetenikov