Dva Komšića, dva Nikšića, dva Morića …

Politički oportunisti koji navijaju za “pobjednike” i “pobjedničke stranke” i koji imaju problem sa podjelom na “ruralnu” i “urbanu” struju u SDP-u izgleda nemaju problem da dijele SDP na “pobjednički” i “luzerski”.

Iako je u “Crnu Subotu” “ruralni SDP” bio “luzer”, nastojanja su sa svih strana da se u SDP-u etablira “ruralni pobjednik” i ” urbani luzer”, te da SDP jednom zauvijek podlegne konzervativnoj “ruralnoj”, da ne kažem “narodnjačkoj”, “pučkoj” iliti “seljačkoj politici” koja je, nakon sveopšteg višedecenijskog urbicida uspostavila svoju hegemoniju u čitavoj BiH, a “starogradsku” raju rasula po čitavom svijetu.

Najveći luzer od svih biće SDP ako podlegne novoj rundi pritiska za sada manjinske “pučke” struje koju već drže “pobjedničkom” i uđe u koaliciju sa SDA na svim nivoima.

Posljedica će biti to da će se SDP utopiti u homogenizirani narodnjački/pučki/ etnonacionalni/ konzervativni blok. I u tome će biti poput Miloševićevih socijalista. Jer, ne samo da će takva odluka prouzrokovati da se dvije trećine, ili barem polovica članstva i glasača “odlome” od takve, još jedne u nizu “pučkih” konzervativnih partija, i pronađu u nekoj građanskoj, progresivnoj alternativi, adekvatnijoj za progresivnu omladinu i inteligenciju, a odlučnijoj u borbi protiv korupcije i kleptonacionalizma, borbi za mir, pomirenje, zajedništvo, za bratstvo i sestrinstvo svih naroda i narodnosti, građanki i građana, već će takva konzervativna, pučka i ruralna SDP pomoći da sverastući bošnjački nacionalizam učini od BiH ono što je srpski učinio sa SFRJ.

Pored toga, SDP vrh će pokazati da nije u stanju održati obećanje biračima, niti dogovor sa sadašnjim koalicionim partnerima BH bloka i “Šestorke” u KS, već da je samo u stanju potrčati za pozicijama i funkcijama kojima SDA maše u ime tender-bosanskog patriotizma.

Takav SDP kojeg “seljačka politika” desnice drži taocem, zasigurno neće držati, a ni zadržati, ono malo preostalog i marginaliziranog progresivnog građanskog krila u svojim redovima.

SDP ima jedinstvenu priliku da se obračuna sa desnom, konzervativnom, pučkom, enonacionalističkom strujom, da se reformiše i krene naprijed kao istinska građanska socijaldemokratska ljevica. Ima i snage, ali izgleda da nema volje, srca, odlučnosti. Uostalom vidjećemo.

Ja znam da ja nemam namjeru biti taoc desnice u ljevičarskoj partiji, niti imam namjeru desnici isporučiti svojih 20% udjela u Kanton Sarajevu. Vjerovatno bi i jedno resorno ministarstvo, koje sam (bezobraznički) tvrdio da sam donio SDP-u, skupa sa svojim glasačima, moglo pripasti SBB-u koji će koalirati sa SDA na svim nivoima. Možda me i ucijene da im predam poslaničku poziciju bjanko obveznicom koju sam morao potpisati prije izbora tako što će na njoj napisati neku baslosnovnu sumu za troškove kampanje (u kojoj nisam imao niti jednog plakata, a kamoli “džambo”, uplativši partiji 3000KM kao i sam nosilac liste, besplatno producirajući pet video spotova kandidatima iz svoje Opštinske organizacije + poster za predizborni skup u Slogi). U tom slučaju će me zaista oderati u Zlatkovom stilu.

U svakom slučaju: SDA je pobijedila, a Zlatko izvrsno obavio zadatak. Možda i mene podmetne za krivca za konačni raspad partije , koalicije u KS, BH koalicije, umjesto sebe, uzme pare i odjaše u zalazak sunca.

Ali priča nije gotova tim.

Gotov je možda SDP. No priča zdrave BH ljevice tek počinje, konačno bez ovih “hahara” u njenim redovima.