Reagovanje na istorijski revizionizam, radikalizaciju i homogenizaciju Bošnjaka

Ja se ne bavim kritikom istorijskog revizionizma kojim SDA nastoji osigurati sebi glavnu ulogu u formiranju Armije BiH. Po mom mišljenju, činjenicom da žele predstaviti Armiju BiH kao Armiju SDA bi se trebali baviti demobilisani borci. Po meni, oni su jedini nadležni i pozvani na to reagovati, ako osjećaju da se na to treba reagovati.

Ono na šta reagujem jeste intenziviranje trenda brisanja antifašističke istorije BiH koja se odnosi na period Drugog svjetskog rata, naročito antifašističke istorije Bošnjaka na koju se namjerila tvrda struja SDA i njeni mediji. Nije uopšte važno da li se radi o “uvoznom” trendu regije, Evrope, Amerike, ili o autentičnom, domaćem trendu negiranja i demoniziranja antifašizma, važno je ukazati na to da trendsetter-i “borbe protiv antifašizma” pronalaze svoju političku i ekonomsku snagu u SDA.

Ja bih iskreno želio vidjeti da se SDA javno distancira od te pojave, tim više ako zaista želi mir i dobro cjelokupnom bošnjačkom narodu kao što tvrdi, jer već neko vrijeme traje ofanziva na Bošnjake čiji su se djedovi borili protiv fašizma.

Radi se o jednoj neslužbenoj, ali sveprisutnoj kampanji koja je bazirana na politici revanšizma, diskriminacije, šikaniranja, otvorenih uvreda i prijetnji svim Bošnjacima koji sa drugim narodima Bosne i Hercegovine, a i regije, dijele zajedničku antifašističku prošlost.

Mi svi, kao političko društvo, moramo poraditi na tome da zaustavimo ovaj trend i da osudimo ovu pojavu.

Bojim se da je jedna struja, koja uključuje i određeni podmladak SDA, posljednjih godina radikalizirana u tom smislu te su sve učestalije prijetnje i uvrede koje dolaze na račun antifašista među Bošnjacima. Nazivani su pogrdnim nazivima, “komunjarama”, “Jugobalijama”, i sl.

Ako smo za mir u kući, molim SDA lidere da obuzdaju radikalni dio svojih pristalica i simpatizera koji siju nemir, strah i dodatni razdor u ionako razorenom i podijeljenom društvu.

Naročito je opasno što se iz pravca biračkog tijela SDA (kako se mnogi od njih javno predstavljaju), raspiruje i širi mržnja prema onim Bošnjacima koje proglašavaju izdajnicima bošnjačkog naroda samo radi toga što ispunjavaju ustavnu obavezu pomirenja i reintegracije BH društva, samo zato što se bore protiv fašističke ideologije “krvi (jezika) i tla” i imperijalističke metode “zavadi pa vladaj”, samo zato što iskreno, žarko i od sveg srca žele da preživi i još dugo poživi bratstvo i jedinstvo svih naših naroda, građanki i građana.

Molim nadležne u SDA da se obrate svojim medijima, a putem njih i svom članstvu, kao i biračkom tijelu, te da učine sve da se vrate na umjereni kolosjek desnog centra.

Tolerisanje ove pojave i nastavak ovakve politike može dovesti SDA u poziciju da se u očima međunarodne javnosti počne percipirati kao izvor opasnosti po ustavni poredak BiH, po samu državnost BiH kao punopravne članice UN-a (organizacije koja je nastala na pobjedi nad fašizmom), kao i po evropski put BiH, s obzirom na antifašističko naslijeđe EU i činjenicu da se Dan Evrope obilježava na Dan pobjede nad fašizmom.

 

Smrt fašizmu!