Zakonodaviteljska vlast

Nema ništa bez novih zakona.

SDA je (po priznanju nekih njenih sadašnjih zastupnika u SKS) u prošlim mandatima donosila “nelegalne zakone” po kojima trenutna skupštinska većina i Vlada KS (kako tvrde ti isti zastupnici) sve što radi – neminovno radi nelegalno.

Drugim riječima SDA je kreirala “vladavinu bezakonja” i “bespravnu državu” u KS u prošlom periodu. Stoga je najveći prioritet uklanjanje tih štetnih zakona i donošenje novih i korisnih zakona.

Vlada KS to ne može. To nije njen posao. Ona predstavlja “izvršnu vlast” čiji je posao da izvršava i sprovodi zakone i mjere koje donosi “zakonodavna vlast”, a to smo mi: skupštinska većina.

Ta skupštinska većina je tri mjeseca u blokadi i pod prijetnjama SDA centrale koja je svim silama nastojala da je rasformira i uspostavi novu vlast, što su na sva zvona najavljivali i njihovi mediji, od Hayata, SB, pa nadalje.

Ja se nadam da su konačno shvatili da od tog projekta nema ništa i da se konačno možemo početi baviti poslom za koji smo plaćeni. Ovo što trenutno Vlada KS kao izvršna vlast pokušava uraditi je sve u okvirima postojećih zakona (koji ne valjaju, koji su štetni i iskrivljeni). Te promjene i popravke su površne i kozmetičke. Do istinskih, dubokih, korjenitih promijena će doći onda kada počnemo, zajedno sa građanima kroz javne rasprave, kreirati, proizvoditi i donositi nove i bolje zakone.

Skupština je fabrika zakona, a mi zastupnici smo radnici u proizvodnji istih. Opasno je kada se proizvodnja obustavi i kada se njom ne bavimo ni mi parlamentarci – ni građani. To znači da smo zaobiđeni, da je demokratija po strani. Zato mi tu proizvodnju moramo ponovo pokrenuti. Moramo “pročepiti” zastoj.

Posao zakonodavne vlasti jeste donošenje zakona. Način na koji se taj posao radi propisan poslovnikom skupštine. Poslovnik, pretpostavljam, služi da nam olakša rad, a ne da ga oteža. Nisam provjerio ali pretpostavljam da poslovnik skupštine podrazumijeva da se u skupštini nešto radi, tj. da se obavlja i završava neki posao, posao za koji smo plaćeni i izabrani od strane građana.

Ako je tako, onda pretpostavljam da je opstrukcija, usporavanje i otežavanje rada i poslovanja skupštine čija osnovna zadaća i ustavna obaveza jeste kreiranje i donošenje zakona automatski znači i povredu poslovnika.

Ako to ima smisla i logike, a čini mi se da ima, ja ću predložiti svojim kolegama, a i sam praktikovati, da se svaki put kada je ugroženo funkcionisanje, tj. poslovanje skupštinske većine, pozovem na povredu poslovnika i upozorim predsjedavajućeg na obavezu parlamenta da svojom produktivnošću opravda svoje postojanje i troškove.

Drugim riječima poslovnik nije samom sebi svrha. On postoji da bi se poslovalo. Ako posao trpi to znači da je povrijeđen poslovnik, a naš posao trpi. I građani trpe svakim danom sve dok propuštamo donositi važne i dobre zakone umjesto toksičnih koje smo zatekli.