Koji je Husi Faktor?

Nakon što je bivši urednik Stava i Bakirov savjetnik nastradao u neobičnoj saobraćajnoj nesreći, “Kalesijski Gebels” (kako ga u Los Rajvosu zove ono malo preostale raje), došao je na čelo Faktora i kompanije i počeo oblikovati um Bošnjaka dovodeći ga do fašističkog usijanja.

Morebit da je i Ćesir pao pod uticaj ovog “trendsetera” koji je otac savremenog zlostavljačkog, huškačkog, linč-žurnalizma i tvorac novog hibrida nacionalizma u Bošnjaka (križanca “bijelog nacionalizma” i islamskog radikalizma) pa ga je malkice prenijelo i ponijelo u obračunu sa reporterom Žurnala. A kako i ne bi?!

Faktorova fabrika etnonacionalizma, mržnje i prijezira prema svemu što nije u skladu sa bošnjačkim etnopatriotskim jadnoumljem totalitarnog SDA režima je adresa na koju ne samo SDA simpatizeri, već široki spektar militantnih kleronacionalista koji zahvata i veliki dio SDP članstva, pa sve do DF-ovih patriota, a naročito GS-ovih građanskih etnonacionalista – dolaze po mišljenje, mržnju i dnevnu dozu duševnog i mentalnog samozadovoljenja – da potvrde svoje najniže strasti i najtamnije misli o drugima i drugačijima.

Faktor je osovina oko kojeg se formira široka lepeza etnopatriotizma i nacionalizma “u Bošnjaka”. Ta osovina ide “po vertikali” do samog vrha vlasti i partije: do Džaferovića i Izetbegovića. Sve ih u jednu propagandnu cjelinu povezuju novac AKP i “kalesijski zvuci” savjetnika za odnose sa javnošću. On je, valjda, taj koji je došapnuo Bakiru sklepane informacije o Peđi Kojoviću. On je, valjda, taj koji u stilu najnotornijeg režimskog propagandiste proganja opoziciju svojih gospodara; taj koji “po seljački” razapinje sve: od novinarskog kolege Peđe Kojovića – pa do svih drugih izvora, medija, ličnosti i likova koji, po njegovom stranačkom biltenu i direktnom propagandnom glasilu SDA centrale ne spadaju u konzervativno-reakcionarsko jednoumlje niti u projekt svebošnjačke homogenizacije. On je taj koji se sa dezorijentisanim i posve pogubljenim političkim liderima u sumraku njihovih karijera utrkuje prema dnu dna bošnjačke politike u BiH.

Nije ni čudo što se u takvoj ideološkoj klimi unutar partije jadni Huso Ćesir, predsjednik OO SDA Novi Grad u Sarajevu, okuražio i odlučio otvoriti sezonu lova na neistomišljenike u KS. Izgleda da su kolektivno pogubili smisao za stvarnost i počeli izlijetati u offside prestižući u tom performansu i mene samog.

Ono što će biti zanimljivo jeste vidjeti kako će kalesijsko-dinastijski savjetnik za odnose sa javnošću u kabinetu Izetbegovića i Džaferovića reagovati na nasilje jednog od stranačkih dužnosnika SDA nad reporterom Žurnala, tj. kako će savjetovati predsjednika ove stranke i SDA člana predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka da se očituju povodom ovog ispada. Da li će Izetbegović, Džaferović i Faktor stati na stranu novinara i zahtijevati isključenje Ćesira iz SDA uz njegovo javno izvinjenje novinarima ili će se u njegovom slučaju novinari podijeliti na lojalne slobodi profesije i one koji su lojalni režimu, tj. stranci – ostaje da se vidi.

Nadam se da će i ovog puta društvo novinara pritisnuti u smjeru isključenja i javnog izvinjenja jer ne bi valjalo da samo od ljevice očekuju savjest dok desnica po default-u može da radi šta hoće bez ikakvih posljedica.

U najmanju ruku za očekivati je reciprocitet, a to je isključenje uz javno izvinjenje.

(UPDATE: reagovao je tako što ih je savjetovao da kažu da je Huso fizički napao foto aparat, a ne foto reportera!)