NOVA OPSADA SARAJEVA

Zašto u BiH svaki “vođa u nastajanju”, u fazi kada prelazi iz civilnog u vojnog lidera, mora da započne ratnu godinu ranoproljetnom opsadom Sarajeva?

Je li to neki ispit koji tradicionalno moraju proći da bi se pokazali i dokazali svom narodu kao “državotvorni”?

Ali zašto prvo po Sarajevu, Sarajkama i Sarajlijama? Šta su ti ljudi skrivili svim tim narodnim masama?

Direktiva centrale SDA Novalićevoj vladi u tehničkom mandatu da napravi poskupljenje gasa od 30% je strateški potez ove stranke u borbi protiv Sarajevske Šestorke. Poskupljenjem gasa od 30% SDA najavljuje jednu novu epizodu.

Radi se o ekonomskom ratu koji SDA objavljuje Sarajevskoj Šestorci. Radi se o doslovnoj opsadi Sarajeva koju SDA kani sprovesti uz pomoć svoje federalne vlasti u narednom periodu planirajući da Sarajlije popuste pod pritiskom embarga i smijene vladu Kantona.

Biće da ratni kriminalci, profiteri i šverceri koji su “državotvorno” izgradili pomenutu partiju i njen krimogeni režim na otetom i iznuđenom novcu civila Sarajeva, kao i međunarodnoj pomoći koja im je bila namijenjena, u svom repertoaru nemaju bolje ideje pa se ziheraški, i pomalo s nostalgijom, vraćaju u “zlatno doba” ratnog profiterstva. Potpuno razumijem odakle dolazi njihov impuls i dokle može da dobaci njihov nasilni i autoritarni um.

A možda se radi i o ratnoj navici koja je ostala, koje se ne mogu kutarisati ili je pak ne mogu kontrolisati, a to je da svaki put kada dinastija “pregovara o budućnosti zemlje” – zavrću, a evo sad i poskupljuju gas.

Ali vidjećemo kako će Sarajlije odgovoriti na ovu opsadu koja političkom odlukom o poskupljenju gasa doživljava vrhunac višedecenijske pasivne agresije jedne političke klike ratnoprofiterskih oligarha na ovaj grad i njegove građane.

Ono što im se mora priznati jeste da su dosljedni svojoj politici od koje decenijama ne odstupaju, a to je: koštati nas skupo po svaku cijenu.