“Desni Centar” i dobro uštimani takmaci

Nakon što je prekjuče na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (u raspravi o nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi), iz različitih razloga i sa raznih pozicija vazila o Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, u istoj zgradi sutradan, dakle jučer, ta ista desnica je odlučila biti desnica i ujediniti se protiv prava građana da učestvuju u odlukama na lokalnom nivou.

Posve ignorišući volju lokalne zajednice, desni centar (SDA, NiP i SBB) je izglasao svoj projekt u Parku Prof. Dr. Nijaza Durakovića (Hastahana) i tim pokazao da, bez obzira na međusobnu borbu za prevlast u Sarajevu, stranke koje ga čine jesu samo derivati i varijacije istog političkog principa koji trenutno nema, niti pokazuje znake da će ubuduće imati, nikakvog sluha za lokalnu samoupravu u smislu poštivanja volje građana lokalne zajednice.

Ovo ideološko trojstvo međusobno isprepletanog nacionalizma, nacional-konzervativizma i liberalnog konzervativizma već pokazuje da lokalnu samoupravu interpretira kao autokratiju partijskih načelnika i njemu podređenih vojnika autoritarnih partija.

Taj princip mora biti prekinut, bez obzira da li se radi o partijskoj autoritarnoj ljevici ili desnici. Lokalna samouprava znači ispunjavanje volje građana, a ne direktiva stranačkih centrala. No za to treba slobodni, nezavisni, građanski, a ne stranački kandidat.