Prijava govora mržnje

17. juna 2019, Etičkom vijeću SKS sam prijavio govor mržnje vanjskog saradnika Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti, penzionisanog generala Izeta Hadžića i ušao u istoriju kao prvi koji je predao bilo kakvu prijavu Etičkom vijeću jer se radi o novoosnovanom tijelu.

Ovo je tekst moje prijave:


 

PRIJAVA GOVORA MRŽNJE
na 3. sjednici Komisije za obilježavanječuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti

Prijavljujem govor mržnje kojem sam svjedočio kao predsjedavajući Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti KS.

Na Trećoj sjednici ove Komisije koja je održana u četvrtak, 13.06.2019. u sali 100 u periodu od 10:00 -10:30 sati, član komisije u svojstvu vanjskog saradnika, gospodin Ismet Hadžić je bio protiv usvajanja dnevnog reda. Tražio je da se iz njega izbaci 3. tačka, a to je zastupnička inicijativa u kojoj sam prenio Skupštini KS prijedloge nekih nevladinih organizacija i građanskih udruženja, pridruživši njihovom i svoj prijedlog, tako da zastupnička inicijativa glasi: “da se ulici Nusreta Šišića Dede vrati prethodni naziv Ulica Vojislava Kecmanovića Đede ili da se po predsjedniku ZAVNOBIH-a nazove jedan od trgova u glavnom gradu republike koju je stvarao”.

Ja sam pokušao objasniti gospodinu Hadžiću i gospođi zastupnici Admeli Hodžić, koji su bili protiv usvajanja dnevnog reda sve dok je tačka 3. na njemu, da niko ne namjerava direktivama vraćati stara imena ulica. Čak i kada bi prijedlog o vraćanju imena prošao na toj komisiji, a za pretpostaviti je bilo da neće, građani, po dokumentu po kojem djelujemo, uvijek imaju zadnju riječ. Moja je namjera bila iskoristiti postojeći prijedlog o vraćanju imena ulici uz dodatni prijedlog o imenovanju trga kao alternativi, upravo zbog toga što je važno početi razmišljati i pričati o Dr. Vojislavu Kecmanoviću Đedi, razmatrati rješenja kako na adekvatan način obilježiti ime, lik i djelo prvog predsjednika prve bosanskohercegovačke republike, Narodne Republike BiH.

Gospodin Hadžić nije htio čuti za Dr. Vojislava Kecmanovića Đedu niti uopšte pričati o njemu na toj Komisiji. Zbog toga sam ga lijepo zamolio da mi odgovori na pitanje da li i šta on lično i konkretno ima protiv imena, lika i djela Dr. Vojislava Kecmanovića Đede i šta je to što ga, po njegovom mišljenju, ne kvalifikuje za historijsku ličnost po kojoj bi glavni grad Bosne i Hercegovine trebao nazvati ulicu, trg, park ili barem podići adekvatan spomenik. Gospodin Hadžić je na to posve mirno, jasno i razgovijetno odgovorio: “zato što pripada narodu koji je ubijao muslimane u Srebrenici.”

Potom nam je gospodin Hadžić objasnio da je Dr. Vojislav Kecmanović Đedo izgubio svoju ulicu koja je prozvana po heroju posljednjeg rata, rahmetli Nusretu Šišiću Dedi, zato što je “Dedo pobijedio Đedu” u posljednjem ratu.

Ja sam rekao da su to njegove ideološke interpretacije istorije, da Komisija nije mjesto za to i zamolio da ostavimo 3. tačku na dnevnom redu kako bi uopšte započeli proces dogovaranja adekvatnog obilježavanja imena, lika i djela pokojnog Dr. Vojislava Kecmanovića Đede, na šta mi je rečeno da smo se neusvajanjem dnevnog reda “dogovorili da se ne dogovaramo”. Ja sam tada raspustio sjednicu.

Nalazim izjave gospodina Hadžića posve neprimjerenim, veoma problematičnim i zapaljivim, tim više ako se uzme u obzir da dolaze iz usta penzionisanog generala Armije RBiH. Ne samo da ovakve izjave dovode u pitanje to da su svi generali Armije RBiH branili državni kontinuitet i avnojske granice BiH, zajedničke države svih njenih naroda i narodnosti, kako je definisana ZAVNOBiH-om, već izazivaju sumnju i u to da su svi generali u stanju profesionalno razlučiti razliku između civila i neprijateljskih vojnih formacija, s obzirom na tendenciju nekih od njih da čitav jedan narod smatraju neprijateljem.

Ličnost Dr. Vojislava Kecmanovića Đede je neraskidivo povezana sa državnošću BiH. Insistirati iz Sarajeva na proslavi Dana Državnosti na čitavoj teritoriji BiH svakog 25. novembra, dok se u Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Kantona Sarajevo radi na trajnom brisanju imena, lika i djela predsjedavajućeg ZAVNOBiH-a i prvog predsjednika BiH, predstavlja i predstavljaće vrhunac licemjerja i političke prevrtljivosti sve dok Sarajevo, kao glavni grad BiH, na adekvatan način ne oda počast i priznanje prvom predsjedniku prve BH republike: Narodne Republike Bosne i Hercegovine.

PRIJEDLOG

Ovim putem izražavam svoju zabrinutost i negodovanje činjenicom da u komisiji kojom predsjedavam sjede osobe koje otvoreno diskriminiraju protiv drugih grupa i konstitutivnih naroda Kantona, osobe koje ne skrivaju svoje etnonacionalne i političke predrasude i koje ne prezaju od govora mržnje u institucijama Kantona.

Ustavom Kantona vlast u Kantonu Sarajeva nije definisana kao vlast jednog naroda, već vlast svih ravnopravnih naroda i građana, što odražava i ustavom propisani sastav predsjedavajućih skupštine Kantona, kao i članova vlade.

Molim vas da svi spoljni saradnici svih kantonalnih komisija budu upoznati s tim da su dužni poštovati Ustav Kantona, Federacije BiH i države BiH, povelje i deklaracije o ljudskim pravima, a iznad svega pravno i antifašističko naslijeđe kako ZAVNOBiH-a, tako i EU.

Ta informacija može biti u obliku određene edukativne brošure koja će svim vanjskim saradnicima pojasniti kojim civilizacijskim vrijednostima, tekovinama i kojem svjetskom poretku kao ravnopravna članica UN-a pripada današnja BiH sa svojim sekularnim civilnim institucijama i avnojskim granicama.
Mislim da bi etička komisija morala povesti računa o ovom propustu edukacije vanjskih saradnika prije nego što on preraste u političku pojavu koju će morati rješavati Sud u Strazburu.

Isto tako mislim da vanjske saradnike treba upozoriti da ne bi trebali prenositi svoje interpretacije toka sjednica i dezinformisati i manipulisati javnost putem stranačkih medija. Stoga predlažem da se sjednice obavezno snimaju, tj. da mi kao predsjedavajućem bude dozvoljeno snimati sjednice koje vodim kako bih osigurao istinu od stranačkih glasila i njihovih “lažnih vijesti”.

Napomenuo bih da sam svoj izvještaj o toku sjednice napisao odmah nakon sjednice, uz svjedoke, ali sam kao predsjedavajući komisije smatrao da je neprimjereno objavljivati ga javno. Tek kada sam se uvjerio da je u međuvremenu aktivirana propagandna mašina i pokrenut još jedan javni linč baziran na neistinama, lažnom svjedočenju i zlonamjernim interpretacijama, odlučio sam pustiti svoj izvještaj u javnost, tj. objaviti ono čemu i drugi mogu posvjedočiti kao tačno prenesenom događaju.

Nikom nisam rekao da je bošnjački fašista. Raspustio sam sjednicu zbog neusvojenog dnevnog reda i pri demonstrativnom izlasku vidno potresen, razočaran, skandaliziran i posramljen drskošću vanjskog saradnika da pred Komisijom koristi govor mržnje kojim pokazuje krajnje nepoštivanje civilnih normi i institucija, rekao jasno i glasno, za sve prisutne da čuju, da je trenutno “najveća opasnost po ovu instituciju bošnjački fašizam.” Ponovio sam riječi “bošnjački fašizam” jasno i glasno, veoma demonstrativno, još dva puta, ne želeći da ostavim prostora za bilo kakvo “ali”, i potom sam izašao.

Ako se neko prepoznao u toj, po meni posve objektivnoj, ali teška i gorka srca izrečenoj konstataciji, to je njegova privatna stvar. No privatna stvar jednog vanjskog saradnika komisije prerasta u opasno oružje medijske manipulacije javnosti i ugrožava bezbjednost izabranih zastupnika i predsjedavajućih komisija onda kada se prenese na defektan i maliciozan način.

Ja ne namjeravam obavljati dužnost predsjedavajućeg sa nevidljivom revolverskom cijevi na sljepočnici, niti ću dozvoliti da se rad komisije blokira ucjenama, neistinama i zastrašivanjem. Ja ne prihvatam da budem taoc, logoraš i civilna žrtva mobinga nikakve vojne ili paravojne strukture i organizacije sve dok sam u svojstvu i sastavu većine koja čini civilnu vlast. Ja samo nastojim održati zakletvu koju sam položio prvi dan svog zastupničkog mandata.

S druge strane meni moje slobodarsko političko uvjerenje ne dozvoljava da ikada prihvatim biti građaninom drugog reda u glavnom gradu države čiji sam građanin. Ja sam slobodan građanin, posve ravnopravan drugima. Ako to nisam u stanju biti uz pomoć institucija ove države, neću oklijevati da se obratim za pomoć i podršku drugih međunarodnih institucija.

Sarajevo, 17. juni 2019.
Damir Nikšić
Samostalni zastupnik SKS
Predsjednik Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti KS


 

Par dana nakon toga, na Devetoj radnoj sjednici SKS, 19. juna 2019. sam podnio inicijativu za promjenu naziva “Malog parka” (preko puta Predsjedništva BiH) u “Park Republike” i podizanje spomenika dr. Vojislavu Kecmanoviću Đedi na tom mjestu kako bi se lik i djelo prvog predsjednika BiH mogli adekvatno obilježiti bez mijenjanja postojećih i vraćanja starih naziva ulica.

Potom sam na Jedanaestoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja je održana 15. jula 2019, pokrenuo inicijativu:

“da se Skupština Kantona Sarajevo izjasni o tome da li prepoznaje, uvažava i njeguje antifašističko i državnopravno naslijeđe ZAVNOBiH-a, zajedno sa likom i djelom njegovog predsjednika, Dr. Vojislava Kecmanovića Đede.”

I Skupština Kantona (zajedno sa svim prisutnim zastupnicima SDA) je glasala ZA ovu inicijativu što znači da više ne postoje nikakve političke prepreke predlaganju i razmatranju načina adekvatne komemoracije lika i djela Dr. Vojislava Kecmanovića Đede, a tim ni održavanju sjednica Komisije kojom predsjedavam.

No rad komisije je i dalje otežan, ako ne i onemogućen.

Naime, nakon određenog vremena sam dobio odgovor Etičkog vijeća na moju prijavu. U odgovoru stoji da Etičko vijeće nije nadležno za slučajeve vanjskih saradnika, već samo izabranih i imenovanih dužnosnika u SKS, što ima smisla. Nedugo nakon mene je i SDA predala svoju prijavu Etičkom vijeću zahtijevajući da me ono smijeni sa pozicije predsjedavajućeg Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti radi navodnog vrijeđanja penzionisanog generala Armije RBiH. I SDA je dobila odgovor Etičkog vijeća u kojem stoji da su im potrebni dokazi da sam direktno vrijeđao generala.

Zato su ovih dana, nakon odmora, umjesto da se bace na svoj posao članova komisije, na dokumentaciju koju su dobili uz poziv na sutrašnju sjednicu, danas su počeli skupljati izjave prisutnih na prošloj sjednici o tome kako sam ja vrijeđao generala, što (odgovorno tvrdim i u svom pismu, a i zajedno sa ostalim prisutnima) – uopšte nije istina.

Nikoga nisam lično vrijeđao, već sam iznosio svoje mišljenje nastojeći objektivno i kolegijalno upozoriti na određene negativne pojave i trendove koji imaju svoj naziv u političkoj filozofiji. To što se neko lično prepoznao i našao lično uvrijeđenim mojim izgovaranjem određenih pojmova i mišljenja, to zaista jeste nešto lično – to je njihov lični problem.

No oni su ga pobrkali sa pojmom “lična uvreda”. Ja im pokušavam pomoći da razluče te dvije kategorije, ali ne ide.

I pored toga što su drugi saglasni sa mnom da nikog nisam lično vrijeđao (a kamoli da sam imao tu namjeru), dok neki svjedoče da sam čak rekao da sporna izjava penzionisanog generala uđe u zapisnik sjednice, a do čega zbog “čudne” atmosfere na sjednici, kao što znamo – nije došlo, niko od nas ne raspolaže konkretnim dokazima o tome šta se zapravo desilo. Ostalo je na tome da jednak broj članova komisije svjedoči dvjema različitim verzijama.

I pogađate: ono što je najbitnije u svemu ovome jeste to da se materijal Komisije gomila, da je potrebno raditi svoj posao, ali, nažalost, SDA uporno blokira rad Komisije bojkotujući sjednice.

Sutrašnja sjednica na kojoj smo trebali, između ostalog, donijeti odluku o imenovanju parka kod Bosanskog kulturnog centra (BKC-a) u park “Jelena Vitas”, razmatrati inicijativu gradskog vijećnika Ekrema Kaljanca da se jedan od mostova na Miljacki nazove “Jusuf Pavao Urban”, prijedlog da se Narodno pozorište nazove Bosansko pozorište “Nada Đurevska”, kao i moju inicijativa za promjenu naziva “Malog parka” u “Park Republike” i podizanje spomenika dr. Vojislavu Kecmanoviću Đedi, neće se moći održati zbog nedostatka kvoruma.

Ne znam šta im toliko smeta pa ne žele prisustvovati sjednicama i nastoje osujetiti rad ove Komisije.