Ja’ i…?

Čuo sam da će poslati inspekcije svima koji su ostali bez posla pa su sada prinuđeni raditi od kuće, prodavati proizvode (tipa torte, ženske torbice i sl.) preko interneta (Facebook i ostalo).

To im je prioritet?

Ne daju ni buvlje pijace u ulicama jednom sedmično kao u svim modernim evropskim gradovima. Drže tržnice i pijace i tamo valjaju kamione svoje robe, uvoze hranu i uništavaju domaću proizvodnju. Ponašaju se poput kartela u svakoj grani, monopolizirali su trgovinu. Ne možeš mrdnut, pisnut… Postali su milioneri sa brojnim nekretninama, a zauzvrat devastirali našu kreativnu industriju. (Ne dao Bog da iko išta zaradi osim njih.) “Svojim” tajkunima opraštaju milionske dugove za poreze i komunalne usluge, svojim političarima opraštaju skandale, afere… zato što su (valjda za razliku od svih nas kojima valjda nešto fali, koji nismo “čisti”) oni patriote, “državotvorci”, časni egzemplari svog naroda.

Uspostavili su totalnu kontrolu i totalno društvo. Drže na oku, a i “na piku” vrijedne, poštene i kreativne, slobodne i slobodoumne građanke i građane, prave od njih kriminalce, od freelancera teroriste, intimidiraju i proganjaju ih kao da su zločinci, progone iz grada, dok istinski zločinci i kriminalci uživaju u blagodetima korupcijom zarobljene države, nakr’o-demokratije u glavnom gradu.

Ja zaista mislim da je vrijeme za pokret. Ali ne iz zemlje, već iz sve snage, iz petnih žila.

(“Snaga građana!” “U jedinstvu je snaga!” – da upotrijebim sve te parole – jer: “građani znaju!”)

Ne smijemo čekati da nam dođu na vrata, stanu za vrat, da nas odvode ili progone jedno po jedno, da nas prisluškuju paradržavne partijske obavještajne službe, da nas prate, da nam prijete, da nas zastrašuju. Ne smijemo se prepasti i ušutiti jer to što čine, način na koji selektivno i ciljano primjenjuju zakon: da on važi za vas, ali ne i za njih – to je zloupotreba zakona i položaja. To je zločin.

Naravno da niko ne želi živjeti u državi u kojoj partijska vlast prisluškuje, zastrašuje i pljačka čestite građane i njihovu državu, progoni ne samo neistomišljenike, disidente, opoziciju, već sve obrazovane i kreativne građane i proizvođače koji nastoje živjeti od sopstvenog talenta i rada.

To je zločinačka, tj. kriminalna vlast ratnih profitera i zločinaca, agresivnih gotovana i razbojnika koji ovaj grad vide kao svoj ratni plijen, a građane ovog grada kao nepoželjne svjedoke svojih zločina ili smetnju svojim zločinačkim planovima sistematske pljačke zajedničkih dobara i svom ubrzanom bogaćenju. Takva vlast je nezdrava i nedopustiva za svakog slobodarski nastrojenog građanina koji ima imalo ljudskog dostojanstva i samopoštovanja.

Ništa novo nisam napisao, jel’ tako?

Ništa što i sami ne znate.

Neko će citirati Bakira i reći mi: “ja’ i…?”

To ja vas pitam. Kada mi pišete i pričate o svim nepravdama koje su vas zadesile, isto ja vas pitam: “ja’ i…?”

Šta ćete vi učiniti u vezi toga? Rušiti? Paliti? Mahajtemolimvas.

Ako mene pitate, onda dozvolite da vam odgovorim na to vaše i Bakirovo “ja’ i…?” Evo šta “i?”:

Prije svega ima da se izborite za fer i demokratske izbore, da ne pokradu izbore i nastave vas krasti i proganjati.

Politička revolucija se neće desiti dok ne promijenite društvenu svijest, dok ne oslobodite svoj Valter ego i ne krenete u borbu za svoju slobodu, dostojanstvo, dok ne vratite samopoštovanje, dok u gradovima ne stavite ljudsku slobodu, ličnu, individualnu slobodu iznad svega drugog, pa čak i samog naroda, etniciteta iza kojeg se ovi razbojnici kriju; dok u gradovima ne stavite obrazovanje, kulturu i sport, a potom kao krunu toga i kreativnu industriju – građansku proizvodnju intelektualnog vlasništva i svih kulturnih, sportskih i drugih vrijednosti – na prvo mjesto, a sve ostalo: administraciju, usluge i obaveze države, od komunalnih do izdavanja dokumenata, ne postavite na njihovo mjesto.

Grad je i naše radno mjesto, ne samo državnih službenika. Oni trebaju da služe građanima, a ne obratno. Oni trebaju vama pomagati da zaradite plate, da preživite, da živite od svog rada, a ne vi njima. Zašto ste uopšte dozvolili tu zamjenu teza?

Grad je naš studio, naš atelje, naš sportski teren, naša radionica, naša čitaonica… Grad pripada građanima. Pripada nama. Ovaj grad nije nečija njiva koju je “dobio u amanet”.

Da li je potrebno printati neko posebno “uputstvo za upotrebu grada” kako bi naučili ne kako se živi u gradu, već kako se grad živi i šta sve u njemu može i treba da se radi i proizvodi, ili pak prihvatate grad bez sadržaja, bez supstance, bez kreativnosti – sveden na građevinsko zemljište, na nekretnine, na kvadrate, na ledinu, na teritoriju na kojoj nema mjesta za vas; na vrijeme u kojem nema vremena za vas, vrijeme koje vas je pregazilo poput bagera?

Ne grade oni ni grad ni vrijeme. Vi ste ti koji čine i grade svoj grad i svoje vrijeme, svoju povijest. To je vaša građanska dužnost, historijska obaveza.

Imate puno ljudsko pravo, slobodu i obavezu uzeti svoje vrijeme u svoje ruke, uzeti svoj grad u svoje ruke i pisati svoju, a tim i njegovu povijest. Poredati prioritete, postaviti stvari na svoje mjesto, ako ne osloboditi, a ono kreirati, doslovno izmisliti svoje mjesto u njemu, svoj prostor i svoje vrijeme, kako radno – tako i slobodno.

To se zove društvena revolucija, kada se jedan sloj – građanski sloj – (u ovom slučaju bosanskohercegovačkog društva) izbori za svoju jednakost, ravnopravan udio u društvu. A kada se taj sloj izbori i za svoj udio u odlučivanju, udio u vlasti, to se zove politička revolucija.

Vi imate puno ljudsko političko pravo uzeti vlast u svoje ruke i pisati svoje zakone.

Izborite se za svoj grad. Izborite se za fer i demokratske izbore.