SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Pošto su me obavijestili da postoje razni spinovi, špekulacije i interpretacije mog istupa na 32. Radnoj sjednici SKS, želim još jednom razjasniti razlog zbog kojeg sam bio suzdržan pri glasanju za imenovanje nove Vlade KS i objasniti situaciju u kojoj se trenutno nalazi nova prosta skupštinska većina koju čini i moj (osamnaesti) potpis.

Moj potpis je, ako se neko zapitao, i dalje -armirani beton- na listi koju smo potpisali u decembru.

Ako ga bilo ko dovodi u pitanje, bitno je da članovi koalicije Četvorke i svi drugi koji su učestvovali u potpisivanju tog dokumenta znaju da ga ja ne dovodim u pitanje.

Htio bih ih opet podsjetiti na to da sam u svom obraćanju jasno izjavio da: “jesam za ovu vladu, ali ne po cijenu osnovnih principa Ustava i ustavnog uređenja parlamentarne republike. Iz tog razloga prinuđen sam glasati prema građanskoj savijesti i dužnosti parlamentarca, što znači da ću morati biti suzdržan. Osim ako moj glas bude presudan za imenovanje nove Vlade.”

Tako je i bilo tog dana. Čekao sam da broj glasova “ZA” pređe 20 i tek onda izabrao opciju “suzdržan”.

To što sam bio suzdržan nije značilo da odustajem od nove skupštinske većine.

Ja ne odustajem od svog potpisa, ne odustajem od svih mjera koje smo zajednički pisali i potpisali, ne odustajem od podrške radu nove Fortine vlade, ali isto tako ne odustajem ni od insistiranja na Ustavnim odredbama.

Tu nema dileme, tj. ta dilema za mene uopšte ne postoji.

Ta dilema ne smije postojati niti za jednog skupštinskog zastupnika, nikad i nigdje u BiH, a naročito u njenom glavnom gradu, iz prostog razloga što jedno ne bi smjelo isključivati drugo. Birati između Ustava i sastava Vlade je jednostavno neustavno.

Isto tako je važno reći da nikog ne namjeravam ucjenjivati svojim potpisom i rukom, jednako kao što mislim da niti jedan zastupnik ne smije biti ucjenjen bilo čim kako bi zažmirio na slovo Ustava.

Moja sloboda podrazumijeva obavezu poštivanja Ustava koji mi je garantuje, i kao građaninu i kao zastupniku, a sloboda ne poznaje ni prinudu, ni prisilu, ni ucjenu, ni kompromis.

Moja lojalnost Ustavu je obavezna od dana mog polaganja svečane obaveze, zastupničke zakletve, onog dana kada sam preuzeo dužnost zastupnika.

Naravno, bitna je i moja lojalnost novoj skupštinskoj većini, ali niko me ne može i ne smije natjerati da biram između jednog ili drugog. Taj izbor jednostavno ne smije postojati u parlamentarizmu.

Zato želim naglasiti da sam isključiv i beskompromisan samo u onoj mjeri u kojoj je to i Ustav.

I dalje se smatram sastavnim dijelom skupštinske većine i siguran sam da ćemo zajednički raditi na tome da Ustavni sud Federacije BiH tačno definiše koliki broj ministarskih pozicija iz reda srpskog naroda mora biti u Vladi KS, na isti i jednako eksplicitan način na koji je to učinjeno u Ustavu FBiH, i da ćemo potom zajedno, uz pomoć dvotrećinske većine, donijeti i takav amandman na Ustav KS do kraja mandata.

Naravno, osim ako sedamnaest kolega i kolegica odluči da me isključi iz skupštinske većine zbog moje odluke da se držim ustavnih principa i suzdržim od glasanja za novu Vladu.