33. sjednica – opšti utisci

Predsjedavajući Okerić je loše vodio jučerašnju sjednicu. Bio je popustljiv prema opoziciji. Naročito pri kraju kada je zavladao umor. To je danak koji plaćamo zbog prevelike pauze u zasjedanjima Skupštine. S jedne strane gomila tačaka dnevnog reda, a s druge nedostatak iskustva i radne rutine.

Predsjedavajući je dozvolio ne samo da se ispravke krivih navoda (koje po Članu 89. Poslovnika mora dozvoliti odmah) zloupotrebljavaju za prekidanje izlaganja, već i da posluže za javno disciplinovanje političkih neistomišljenika, da njima dominantna desnica Skupštine Kantona Sarajevo praktično ispravlja i koriguje stavove i način izražavanja nezavisne lijeve manjine.

Predsjedavajući je takođe dozvolio da se zloupotrebljava Član 91. (pozivanje na povredu poslovnika po kojem predsjedavajući mora dati riječ odmah) i da poslovničke intervencije služe umjesto replika i rasprava bez da zastupnici moraju navesti koji je član poslovnika povrijeđen.

Predsjedavajući je dozvolio kršenje Člana 85.

Prekršio ga je i sam dozvoljavajući da se zastupnici uporno udaljavaju od tačke dnevnog reda što je rezultiralo tim da su se na drugoj tački dnevnog reda i dalje vodile rasprave iz prve tačke dnevnog reda.

Dozvolio je da se iznose uvrede, klevete, laži i neistine bez mogućnosti da se lažni populistički navodi isprave.

Napisao sam predsjedavajućem da ću bojkotovati sjednice ako budem često prekidan i ispravljan na račun “ispravki krivih navoda” za ono što uopšte nisu krivi navodi, već izjave i uvjerenja koja su ideološki i politički različita od nečijih pa ih neki smatraju krivim i pogrešnim.

Nekom od njih je možda “krivo” što “zloupotrebljavam” sjednice Skupštine i javni tv servis za iznošenje svojih, zamislite: političkih uvjerenja i analiza!

Napisao sam da ću bojkotovati sjednice ako mi se ne dopusti ispraviti “prave krive navode” i zlonamjerno pogrešne interpretacije moje političke aktivnosti.

No ubrzo je sjednica bila nesretno i nespretno prekinuta.

U svakom slučaju ću objaviti “ispravke krivih navoda” u narednom periodu na svom mediju koji nije toliko uticajan kao što su stranački mediji (vjerovatno zato što mi samostalni zastupnici moramo sve raditi sami i nemamo ni blizu onoliko novca koliko stranke, stranačke mašinerije i stranački botovi dobiju iz budžeta).