Opsada ili lokdaun

S jedne strane SDA traži ostavku Fortine Vlade tvrdeći da se ne zna nositi sa novim, trećim i do sada najopasnijim valom koronavirusa koji nas je zahvatio, dok joj s druge strane veže ruke producirajući proteste protiv jedinih i logičnih mjera koje se mogu i moraju hitno poduzeti u najvećem i ubjedljivo najpogođenijem gradu BiH.

SDA opet koristi taktiku koju je primjenjivala i prošli put protiv Fortine Vlade Šestorke: nastoji je destabilizirati, opteretiti budžet raznim potraživanjima različitih esnafa na isti način na koji je Fortina Vlada bila pod opsadom raznih sindikata (u kojima SDA ima jak uticaj) tokom 2019.

SDA kao da nastoji iscenirati i proizvesti sveopšti haos i nezadovoljstvo, destabilizirati Kanton i dovesti u pitanje zdravstvenu, ekonomsku i svaku sigurnost građana Sarajeva.

SDA kao da želi kazniti građane “hirovitog” Sarajeva (kako ga je g. B.Izetbegović okarakterisao zbog rezultata nedavnih lokalnih izbora kojima je Sarajevo kaznilo SDA).

Neko mora reći SDA da sada nije vrijeme za sujetu.
Neko mora reći SDA da sada nije vrijeme za osvetu.
Neko mora podsjetiti SDA da je opozicija u isto ovo vrijeme prošle godine bila prilično kolegijalna i solidarna sa vladom koalicije koju je okupila oko sebe u Federaciji i Kantonu i pored toga što su jedno-po-jedno ministrice i ministri najvažnijih ministarstava (Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, te Ministarstvo zdravstva) kapitulirali pred prvim valom pandemije prepuštajući sve odluke Vladi Federacije BiH (u tehničkom mandatu) i federalnom kriznom štabu.

SDA brzo zaboravlja korektne odnose gajeći isključivo toksične odnose sa svima, stoga je odlučna napasti punom snagom u najodsudnijem momentu.

Prije svega je, pred napuštanje vlasti u Kantonu, “minirala” budžet, tj. planirano iskopala jamu dolazećoj Fortinoj Vladi ostavljajući je bez nacrta budžeta koji je, po zakonu, bila dužna imati spremnog na godišnjoj sjednici u decembru 2020.

SDA je potom odlučila aktivno i neumorno sabotirati rad, kako Skupštine, tako i Vlade, i to u najtežim trenucima od početka pandemije, u trenucima u kojima je najveći grad u BiH, najgušće naseljen grad u BiH, sa ubjedljivo najvećim brojem zaraženih i umrlih u BiH, glavni grad BiH, već mjesecima bez vakcina i to upravo zbog nesposobnosti SDA da se o bilo čemu što je u interesu građana dogovori sa svojim koalicionim partnerima na višim nivoima vlasti, (dok međustranački dogovori o ličnim i stranačkim interesima teku glatko).

SDA dužnosnici nisu pokazali preveliku brigu, empatiju, pa ni osjećaj odgovornosti za Sarajevo, već upravo suprotno. SDA kao da je odlučila iskoristiti kritičnu situaciju i krenuti u otvorenu ofanzivu ovog ponedjeljka dodatno otežavajući rad Fortinoj Vladi.

Kao da vodi specijalni rat protiv Kantona Sarajevo zato što ovaj više nije dio “vertikale vlasti” Probosanske koalicije, pretpostavljam.

Uz sve to SDA mediji i mediji njenih satelita učestalo i otvoreno nazivaju Kanton pod vlašću “Četvorke”, tj. opozicije, “Sarajevskom republikom” (priznajući, valjda, na taj način i sebi i drugima da se radi o nekakvoj “slobodnoj teritoriji”, o gradu koji je oslobođen od njihove okupacije).

Sarajevo je iz tog razloga i zbog takve politike ponovo pod opsadom, ponovo pod blokadom. Čak se pred zgradom Kantona otvoreno prijeti i oružjem!! Koalicija na čelu sa SDA se ponaša militantno, kao da je ponovo ratno stanje i na taj način unosi strah i nemir među građane Sarajeva, te i ovog puta dovodi civile u nezavidnu poziciju.

Ponaša se kao da Sarajevo nije niti glavni grad Federacije, a niti glavni grad BiH, kao da viši nivoi vlasti nemaju nikakvu odgovornost prema njemu, već je Sarajevo prepušteno sebi, prepušteno Forti i “Četvorki” koju, kako vidimo, ne smatraju poželjnim u Sarajevu iako su legitimna vlast ne samo na kantonalnom nivou zahvaljujući novoj skupštinskoj većini, već su se potvrdili i na opštinskim izborima, tj. na gradskom nivou kao legitimna vlast.

Sarajevo je stoga pod opsadom onih koji, izgleda, ne mare za sutra, ne mare ne samo za demokratsku volju građana Sarajeva, već ni za dobrobit i zdravlje građana, gostiju, radnika, zdravstvenih radnika Sarajeva, već mare samo i jedino za novac na kojem insistiraju sada i odmah.

Zato je bilo više nego hitno i važno donijeti Skupštinsku Deklaraciju protiv korupcije profiterstva koju je SDA odgodio za narednu sjednicu.

( https://stratorama.org/2021/03/03/deklaracija-o-korupciji-i-profiterstvu/ )

Bilo je više nego hitno i važno da se Skupština Kantona Sarajevo prošle srijede izjasni o Deklaraciji, pa makar i simbolično, da pošalje poruku upravo zato što postoji jasna i sveprisutna, rastuća opasnost da se ponovo, u najtežim uslovima, razuzda profiterski mentalitet i otvore apetiti nekolicine koja zanemaruje i negira interes i potrebe građana na isti način na koji se to dešavalo tokom opsade Sarajeva.

Postoji opasnost da put vakcina do građana postane nalik na nekadašnji put humanitarne pomoći, tj. da građani skupo plate ušteđevinama i životima ono što im pripada, ono što je već plaćeno njihovim novcem i da na taj način dođe do humanitarne katastrofe, do fijaska, do debakla, do međunarodnog skandala i sramote.

Ovakvo neodgovorno i pohlepno ponašanje, ovakvo izazivanje haosa ide u prilog samo jednoj grupi ljudi, a građani odlično znaju i kojoj.

Zato pozivam kolegice i kolege zastupnike koji čine trenutnu opoziciju u Kantonu Sarajevo, da se distanciraju od neodgovornog, destabilizirajućeg, oportunističkog i iracionalnog, a time i opasnog ponašanja i politike SDA, te da u ovim trenucima pokažu solidarnost sa Kantonalnom Vladom onako kao što smo mi to učinili prije godinu dana na početku pandemije.

Ako ja, koji smatram ovu vladu neustavnom, koji sam impulsivan i nepredvidiv mogu biti dovoljno razuman i ostaviti po strani svoja neslaganja zarad javnog interesa, zarad javnog zdravlja i sigurnosti, onda to mogu i one kolegice i kolege koje se smatraju racionalnijim, pametnijim, staloženijim i stabilnijim osobama od mene.

Ja se iskreno nadam da će razum pobijediti političke i profiterske strasti i da ćemo, kao ljudi i političari, ostati na visini zadatka.