Sarajevo i “lockdown”

Federalna vlada na čelu sa (optuženim za aferu “Respiratori”) premijerom Novalićem nastojala je na sve načine izbjeći donošenje odluke o hitnim, ali istovremeno i nepopularnim mjerama zatvaranja (lokdauna) glavnog grada Federacije BiH kao najpogođenijeg grada u državi. I pored jako zabrinjavajućih brojki nije se usudila to učiniti čak ni za jedan jedini vikend.

Ako uzmemo u obzir da još uvijek nisu obezbijedili vakcine u Federaciji BiH, iz svega do sada vidi se da su prilično inertni, učmali, uspavani, neodlučni, da im fali inicijativa i liderstvo, da jednostavno nemaju petlje da se ponesu državnički odgovorno i donesu tu neizbježnu, ali i nepopularnu odluku, iako im struka i federalni krizni štab to preporučuju.

Iz tog razloga su prepustili ovaj za njih “vruć krompir” novoj kantonalnoj tzv. “Fortinoj Vladi, da ona naredi ono što se mora narediti i učiniti, kao da epidemiološko stanje u Sarajevu (koje Ustavom Federacije BiH ima definisan status glavnog grada Federacije BiH) nema ama baš nikakve veze sa dvodomnim parlamentom i Vladom Federacije BiH (!?!)

I umjesto da bude zahvalna na tome što će Fortina Vlada preusmjeriti na sebe sav gnjev i nezadovoljstvo nekih građana i grupa sa nesretnog Fadila (koji nema petlje da presječe i učini što se mora), SDA (možda i da bi sakrila tu činjenicu) gleda još da na toj situaciji zaradi političke poene koji su joj, očito, važniji od zdravstvene sigurnosti Sarajlija.

I tako ponovo svjedočimo staroj praksi SDA koju prepoznajemo u njenim odnosima na svim nivoima i sa svima, pa čak i koalicionim partnerima, ali i novom dnu perverznog “populizma po svaku cijenu” bez imalo samorefleksije.

Koliko sam shvatio iz ovlaš bačenog pogleda po novinskim štandovima, SDA gleda iz sve snage, iz petnih žila i paljbom iz svih svojih medija da profitira na nezadovoljstvu nekih grupa protiv ove posve razumne, neodložne, nekzbježne, opravdane, logične i potrebne odluke kantonalne vlade.

Izgleda da se unutar SDA previše ideologa i oportunista utrkuje držeći uzde i tjerajući svaki u svom stilu i pravcu u iskrenom nastojanju da okrenu i interpretiraju sve što se dešava posve kratkovido-populistički u korist ove stranke, nimalo ne razmišljajući o posljedicama, o javnom zdravlju i interesu.