OD PONEDJELJKA pravna država?

https://avaz.ba/vijesti/bih/642176/konsultacije-stranaka-trojke-i-sbb-a-istrazni-organi-hitno-da-udu-na-kcus-i-utvrde-navode-ljekara

Da li je moguće da ovakvim vijestima na privatnom mediju šefa stranke taj isti SBB koji je u koaliciji sa “prvom familijom” na Federalnom nivou čija vlada u tehničkom mandatu naručuje respiratore i ne naručuje vakcine; taj isti SBB koji je rušio Šestorku radi helikoptera i asistirao svemu ovom čemu sada svjedočimo, sada nastoji da se prikaže liderom pravednikom, da se uvuče u vlast na mala vrata na ovakav način, a istovremeno uvuče vladajuću većinu, Fortinu Vladu tj. “Trojku” u politiziranje i miješanje u posao nezavisnog pravosuđa? (da se tako izrazim)

Ne znam. Provjeriću. Ali već mi je muka od pomisli da neko želi ugrabiti političke poene na slučaju koji je, navodno, jasan kao dan, na temelju jednog pisma koje je prethodno objavio taj isti Avaz.

“KO PRIJE DO SEBIJE”

Dobro znate da lično nisam dozvolio SBB-u da se ponovo uvuče u vlast, upravo zbog ovakvih stvari. Zbog populizma i oportunizma. Zbog politikanstva.

Brine me to što niko od šefova klubova stranaka “Trojke” ništa ne zna o ovim konsultacijama, barem sudeći po korespondenciji i informacijama koje imam (tj. nemam) kao potpisnik i dio trenutne skupštinske većine.

Koliko sam shvatio iz ovog teksta: politička vlada Kantona i grupa zastupnika, klubova političkih stranaka u dogovoru sa šefovima tih političkih stranaka – upućuje zahtjeve tužilaštvu da uradi svoj posao i instruira ga usput kako da ga radi, kakva sve vještačenja i provjere podataka da provede. I to je, kao, dobra vijest?

“Šuti ne pitaj, nije bitno, postoje prioriteti, ljudi umiru…”

Da. Postoje prioriteti. Jedan od njih je zaustaviti sve koji bi htjeli na bilo koji način profitirati u ovakvoj situaciji, a naročito one koji bi se htjeli kamuflirati i izvući od odgovornosti.

Možda se varam, ali sve mi se čini da su u SBB-u uvidjeli da brod tone, da se “vertikala vlasti” Probosanske koalicije ljulja, pa pokušavaju brže-bolje da promijene strane pred javnošću. Odlučili su se na ovaj korak.

Po komentarima se vidi da im pali.

No prije toga, pravi prioritet je pustiti pravosuđe da radi svoj posao, jer u ovim trenucima nikom ne treba montirani politički proces.

Tužilaštvo mora raditi svoj posao na temelju navodnih izjava uposlenih koji su, navodno, odlučili kolektivno javno progovoriti kako pojedinačno ne bi odgovarali za smrt pacijenata.

Naravno da istražni organi moraju reagovati bez da im skupštinski zastupnici i političke koalicije to nalažu i objašnjavaju kako. Pravna država mora postojati nezavisno od političke vlasti.

No ima ih kojima bi ispolitizirani, a i po mogućnosti montirani politički proces dobro došao za opstanak na političkoj sceni.

Ne znam da li je degutantno to što Avaz obmanjuje javnost lažnim vjestima o nekakvim konsultacijama koje se ne dešavaju, ili bi bilo degutantnije da se konsultacije šefova Trojke sa SBB-om dešavaju iza leđa i bez znanja ostalih koji čine skupštinsku većinu, a da o tome saznajemo iz SBB-ovog stranačkog biltena, ili bi bilo najdegutantnije da svi, skupa sa SBB-om i DF-om oportunistički i populistički skočimo “kamare” na bačenu kosku i počnemo se miješati u posao kantonalnog tužilaštva rizikujući da budemo saučesnici u svojevrsnom montiranom političkom procesu.

Ja mislim da Kanton Sarajevo mora imati svoje članove nadzornog i upravnog odbora na KCUS-u, da im se mora dozvoliti pristup da oni istraže za Kanton o čemu se radi, a ne da slijedimo put kojim bi da nas povede lider SBB-a. Mislim da javne ustanove i preduzeća moramo depolitizirati, a ne dodatno politizirati stvari.