Politički i sud javnosti u slučaju respiratora i KCUS-a

iliti:

“KO ĆE PRIJE DO SEBIJE”

Činjenica je da građani Kantona Sarajevo (građani, a ne stranke) preko skupštine tj. članova upravnog i nadzornog odbora, nemaju uvid u rad KCUS-a, a imaju najveći udio u njegovom finansiranju? Milioni konvertibilnih maraka poreznih obveznika su akumulirani na računu KCUS-a (cifra se navodno kreće od šest do šezdeset miliona ?), a pacijenti imaju lošu hranu i moraju kupovati svoje lijekove. Zašto generalna direktorica nikada nije našla za shodno da to objasni zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo – to samo ona zna. Njeno obraćanje je sada, na online sjednicama, mnogo lakše organizovati.

Ako su tačni navodi ljekara iz pisma koje je objavljeno, onda rukovodioci moraju odgovarati.

Ali ne odgovarati politički. Politički će odgovarati na narednim izborima, ako ih građani “hirovitog Sarajeva” odluče kazniti. Presudiće im sud javnosti, građani i korisnici javnih usluga svojim glasovima.

Oni sada moraju odgovarati krivično, ako postoji dovoljno dokaza i svjedoka za eventualno suđenje i presudu, a u to se politika i partije ne bi smjele miješati.

To se ne smije pretvoriti u linč, u hajku, u “lov na vještice”. Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Nikakvi politički pritisci, niti pritisci javnosti ne trebaju uticati na tok suđenja.

Tužilaštvo je to koje mora raditi svoj posao od početka do kraja, a mi svi bi trebali pomno i bez larme posmatrati proces, jer iz ovog moramo izaći sa reformisanim pravosuđem u koje ćemo imati povjerenja.

Zato je važno da se ovo ne pretvori u trku šefova stranaka ko će prije “skinuti glavu” pseudo-monarsima Sarajeva, pokupiti zasluge za to i sjesti na njihovo prijestolje iskoristivši i derogirajući pravnu državu, ucijenivši pritiscima javnosti, protestima i hajkama nezavisno pravosuđe da presudi “po kratkom postupku”. To se ni slučajno ne smije desiti.

To bi stvorilo jednog pobjednika, možda i koaliciju pobjednika, ali bi građani definitivno najviše izgubili. Izgubili bi nezavisno pravosuđe. Izgubili bi pravnu državu. Država bi ostala zarobljena, samo bi iz ruku jednih prešla u ruke drugih. Vladavina zakona bi postala još udaljenija i nedostižnija, a utvrdila bi se partokratija. “Trojka” bi tako, pod vođstvom i u režiji SBB-a, uradila ono protiv čega tvrdi da se bori.