Seobe

ili podnaslov: pomoć imperiji u nevolji

https://ba.n1info.com/regija/rse-kosovo-ce-prihvatiti-hiljade-afganistanaca-koji-su-bijegu-od-talibana/

Ma da… Nafilovaće zapadnobalkanske neokolonije civilima iz propalih srednjeistočnih eksperimenata. Neće ih primiti sebi u SAD nakon dvije decenije kolonijalne okupacije.

Biden nikad neće izjaviti ono što je Trump izjavio za “sh*thole countries”, ali neće ni oklijevati da djeluje u tom smislu.

Hajde što tretiraju civilne izbjeglice kao “otpatke” neuspješnih političkih proizvoda i vojnih kampanja svog katastrofalnog imperijalizma, već što tretiraju suverene države Zapadnog Balkana kao “korpe”.

glasila bi prva kritika koja bi došla iz tabora demokrata i američke liberalne ljevice da je Trump odlučio uraditi isto – kao da gledam.

BiH situacija je malo kompleksnija, pa se nije mogao tako brzo i lako dogovoriti ovaj “new deal”, ali ako bude stani-pani, moraće se dokazivati lojalnost u zamjenu za zaštitu i još koješta.

Ovako su nekad radili Cezari, Sultani, Kajzeri i razni Staljini.

“To je nama naša borba dala”, Bidena za maršala i uslugu koja se ne može odbiti jer: suverenitet je ipak suverenitet, pa makar došao i sa “strings attached”.

I globalna Američka demokratija se, kao i ova naša lokalna u post-jugoslovenskoj tranziciji, na kraju pretvorila u suru demografiju autoritarizma.