EKSLUZIVNO: Procurio video iz bunkera!!!

Prije nego što je otišao nakon dvanaest godina provedenih na dužnosti Visokog predstavnika, Valentin Incko je donio ODLUKu kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Ili preciznije: Dopunu članka 145a. 

Stav 2) ovog Člana, koji glasi: “Tko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja kazneno djelo iz stavka (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.” odnosi na one koji nazivaju jedan narod “genocidnim narodom”, ponovo se pominje u sedmom stavu: 7) “Počinitelj kaznenog djela iz stavka (1) do (4) ovog članka koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se financira putem javnog proračuna, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.” Vidim da se fokusirao na dužnosnike, ali bi bilo dobro da ovaj Zakon, tj. Ovaj Član predvidi kaznu i za one koji čitav jedan narod nazovu genocidnim ili “genocidašima”. Da se i to vodi pod “podstrekavanje na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost. Definitivno mislim da bi to trebalo biti kažnjivo, kao i negiranje koje je definisano stavom 

(3) Tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom… i u ostalim stavkama Člana 124a. 

Pored ovoga, mislim da bi isto tako trebalo  sankcionisati i negiranje Holokausta. 

 Bilo kako bilo, HDZ je zajedno sa SNSD-om ukinuo Inckov Zakon. 

Zašto mislim da Zakon o zabrani negiranja genocida mora zabraniti i kazniti i negiranje Holokausta ali i nazivanje čitavih naroda genocidnim.

Zato što narodi ne mogu biti genocidni. Samo ideje su genocidne. Jedna od genocidnih Ideja je, na primjer, i sama ideja “genocidnog naroda” zato što implicira da je čitav narod genocidan što bi trebalo da znači da je to tom narodu urođeno, da je genetski takav, neizlječivo, nasljedno takav, da je bio i da će zauvijek ostati genocidan. To više nije obična stigma. To je nešto mnogo opasnije i stravičnije – takva ideja je u svojoj suštini genocidna radi toga što ako vjerujemo da je neki narod genocidan, ako ga nazivamo i držimo genocidnim onda ne samo da ga  dehumaniziramo već generiramo razlog i opravdanje da ga eliminiramo. Ako zaista vjerujemo da jedan narod može biti genocidan, onda to podrazumijeva odgovornost prema svim drugim narodima da se taj narod eliminiše iz porodice naroda, da ga eksterminiramo,  zbrišemo sa lica zemlje, jer kao “genocidan narod” ne pripada među ostale civilizovane narode. Kao što vidite, to je po sebi genocidna ideja koja od onih koji je promišljaju, po njihovoj vlastitoj logici, čini genocidnim. Ako tu ideju promišlja čitav jedan narod onda neki ekstremni elementi iz reda tog naroda, prije ili kasnije, u određenim okolnostima, mogu odlučiti da djeluju na osnovu te uvriježene ideje i poduzeti neke korake protiv “genocidnog naroda”, te i sami počiniti genocid, što bi dokazalo da je ta ideja od samog početka bila genocidna. Koristeći se istom logikom i idejom “genocidnog naroda”, neko drugi bi onda, na osnovu toga što su neki ekstremni elementi počinili, mogao prozvati čitav taj narod “genocidnim narodom” i tako unedogled. 

Ideje mogu biti genocidne, a ne narodi. Mogu biti genocidne politike nekih ekstremističkih i političkih organizacija, nekih režima, ali ne mogu biti genocidni čitavi narodi jer bi onda danas, po toj logici, s punim pravom i svijetla obraza mogli prozivati i nazivali Njemce “genocidnim narodom”. Mislim da bi to prije ili kasnije moralo biti kažnjivo i zakonom zabranjeno u EU, zar ne?  No ne bi bili Njemci jedini koji bi dospjeli na listu tzv. “genocidnih naroda”. Za vrijeme NDH počinjen je organizovani genocid, pa i Holokaust, što ne čini Hrvatski narod genocidnim. Genocidni bi bili svi današnji Amerikanci ili Španjolci koji su počinili genocid nad Američkim indijancima. Genocidni su Belgijanci jer je Leopold II  počinio genocid u Kongu. 

Koga ćemo još staviti na listu genocidnih naroda i da li smijemo uopšte javno nazivati čitave narode genocidnim? Pogotovo ako to čine zvaničnici, dužnosnici. 

Kuda to vodi? 

Postoje načini na koje se i prilike u kojima se izučava i komemoriraju i genocid i Holokaust. Mislim da bi zakon o zabrani negiranja genocida morao isto tako zabraniti i negiranje Holokausta, kao i nazivanje čitavih naroda genocidnim.  

Mislim da bi zakon u takvom obliku bio potpun i da bi ga kao takvog trebalo predstaviti i ponuditi, jer samo takav čuva dignitet svih bosanskohercegovačkih naroda i integritet bosanskohercegovačkog društva. Čuva nas od generalizacije i toksične politizacije negativne historije Bosne i Hercegovine.