Visoki predstavnici kratke pameti

Ne znam da li se sjećate Schwarz-Schillinga, ali ja se sjećam da je taj čovjek praktično PRESPAVAO svoj mandat u BiH.

Ali ne figurativno, već doslovno, bukvalno. Lično sam svjedočio njegovom “radu” (na jednom susretu na kojem sam iz nekog razloga prisustvovao, sa umjetnicima i sportistima) – lik je bukvalno prespavao čitav događaj!!! I to frontalno, brutalno, bez ikakvog srama: umjetnici i sportisti su nešto pričali, a on je spavao!!

Što se Inzka i njegovog dugogodišnjeg višedecenijskog spavanja, dubokog zimskog sna, hibernacije tiče, ne moram pretjerano elaborirati. Mnogi od vas su vidjeli moj video “INZKO” od prije četiri godine u kojem ga budim nakon što su pokrali parlamentarne izbore.

https://youtu.be/bQoq6jDksdg

E ovom prilikom su se ta dva uspavana ljepotana konačno probudili da upozore svijet na Srbiju i Vučića, i da predstave svoju viziju podijeljenog i zaraćenog Zapadnog Balkana govoreći kako BiH treba pod hitno primiti u EU, što je odlična ideja – da konačno neko završi njihov posao i uradi ono za šta oni nisu bili sposobni uraditi, ali su isto tako izjavili da Srbija nije zaslužila članstvo u EU i da je pod hitno treba isključiti iz kandidature za članstvo u EU!!!

Ova dva bivša visoka predstavnika su se odjednom pokazali ekspertima koji se bave vanjskom politikom BiH, koji se bave regionalnom politikom, geopolitikom, vjerovatno su se uvijek njom i bavili pa nisu imali vremena da se bave svojim poslom. Jer da su se bavili svojim poslom u BiH, da nisu spavali i prespavali svoje mandate, možda BiH ne bi u međuvremenu postala zarobljena država ogrezla u korupciji, možda BH društvo ne bi danas bilo dezintegrisano, podijeljeno, više nego što je bilo podijeljeno neposredno nakon rata.

Njima se priključio i treći tenor, a prvi visoki predstavnik za BiH Carl Bildt svojom objavom na Twitteru 27. februara kazao da se “Srbija svojim stavom prema Rusiji sama diskvalificirala iz procesa pridruživanja jer zemlje koje ne dijele evropske vrijednosti ne trebaju ni imati mjesto u Uniji”.

Nije ni čudo da je BiH u situaciji u kojoj jeste, ako su ovakvi umovi iole krojili i vodili politiku na Zapadnom Balkanu posljednjih decenija bez obzira što nisu imali mandat da se bave tim.

Svako sa imalo soli u glavi zna da je najbolje i najsretnije rješenje to da, poučeni onim što se dešava u Ukrajini, Evropska Unija ne oklijeva više ni trenutka već da sve zemlje Zapadnog Balkana pod hitno primi u članstvo Evropske Unije, pod uslovom, naravno, da se u njima ubrzano poradi na pravosuđu, na demokratiji, parlamentarizmu, fer i poštenim izborima, kao i na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Naročito je važno da Srbija uzme čvrst kurs prema EU kao najmnogoljudnija zemlja Z. Balkana.

Građani BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije prije svega trebaju tu vrstu sigurnosti. Društva u ovim zemaljama trebaju hitnu zamozaštitu od korupcije i samovlasti partijskih diktatora, a od njih ih može zaštititi samo vladavina zakona, pluralizam i demokratija, fer i pošteni kandidati, izbori i izborni rezultati kojima se može vjerovati.

Schwarz-Schilling, Inzko i Bildt su, realno, obične birokrate koji su pokazali ne samo da nemaju sluha, već nemaju pojma kako raditi na integrisanom i pravednom društvu, na građanskom društvu u BiH, jer da imaju, BiH bi danas bila uspješna zemlja. Oni su, po mom mišljenju, a možda se varam, bliži bankama nego ljudima, bliži nekim interesnim grupama, a ne interesima običnog čovjeka, poduzetnika, radnika i farmera, a i ovim svojim izjavama i sugestijama vezanim za regionalnu politiku i geopolitiku su pokazali da naginju konfliktu, da su zapravio bili i ostali dio problema, a ne dio rješenja.

Njihova misao, ako je uopšte tako možemo nazvati obzirom da dolazi iz hronično uspavanog uma, pripada prošlosti i nije vizija svijetle budućnosti ni BiH, ni Zapadnog Balkana.

Moramo prestati slušati i citirati te i takve ljude koji su involvirani u lične interese, lične karijere i lične sukobe sa jednako lošim lokalnim liderima bez vizije.

I Evropska Unija i Zapadni Balkan trebaju bolje ljude na vodećim pozicijama, na pozicijama odlučivanja, ako se slažete. Ljude koji će pomiriti, umiriti, ujediniti ovdašnje ljude, ovdašnje narode, regionalno društvo, a ne solirati i voditi svoje privatne agende i ratove i raditi na još morbidnijim i dubljim podjelama, na klancima i ambisima koji nas razdvajaju.

Dosta je bilo i patronata i patroniziranja. Mi definitivno trebamo osvještenije i prosvjećenije, bistrije i lucidnije političare i predstavnike, kako visoke, međunarodne predstavnike, tako i ove “niske”, lokalne, narodne, građanske…