MUZEJ HOLOKAUSTA u BiH

Predmet: Inicijativa za usvajanje Zakona kojim se uspostavlja Muzej Holokausta u BiH

49. Radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Poštovani,

u skladu sa Članom 129. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj: 41/12 – Drugi novi prečišćeni tekst, 15/13 , 47/13, 47/15, 48/16, 9/20 i 14/20), Klub zastupnika Naše Stranke i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine zajednički upućuju inicijativu za donošenje Zakona o Muzeju Holokausta u Bosni i Hercegovini i predaju draft zakona predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo.

OBRAZLOŽENJE: Ova inicijativa koju podnosim ispred Klubova Naše Stranke i Socijaldemokratske partije BiH predstavlja krunu skoro jednogodišnjeg rada neformalne grupe entuzijasta u velikoj mjeri vođene i potpomognute strukom, znanjem i iskustvom historičara holokausta, prof. Dr. Eli Tuberom. Inspirisani jednoglasnom podrškom svih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo zastupničkoj inicijativi o osnivanju Muzeja Holokausta u Sarajevu koju sam podnio u aprilu 2021., u proteklom periodu smo zajednički, aktivno i neumorno radili na pripremi ovog projekta.

Iz priložene dokumentacije se može vidjeti da smo izradili draft Zakona o Muzeju Holokausta u Bosni i Hercegovini, kao i elaborat, tj. Studiju o opravdanosti osnivanja Muzeja Holokausta. Projekt je dobio i zvaničnu podršku rukovodstva grada Sarajeva, kao i Načelnika opštine Centar u kojoj se nalazi zgrada u kojoj bi bila smještena kolekcija Muzeja, a to je sinagoga na Mejtašu, “Il kal di la Bilava” (Hram na Bjelavama) koja je nacionalizirana početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo da uskladi, upotpuni i otkloni sve nedostatke priloženog drafta i stavi Zakon o Muzeju Holokausta u Bosni i Hercegovini u dalju proceduru kako bi ga potom zajednički (uvjereni smo da će to biti jednoglasno) usvojili na Skupštini Kantona Sarajevo i ne samo svojim sugrađanima, građanima Sarajeva, Kantona, Bosne i Hercegovine, već i čitavom svijetu poklonili jedan savremen interaktivni Muzej Holokausta dostojan jedne evropske, multikulturalne, kosmopolitske metropole.

Očekujemo i iskreno se nadamo jednoglasnoj podršci svih kolegica i kolega zastupnika, svih članova vlade Kantona Sarajevo, kao i cjelokupne javnosti: svih građana, akademske zajednice i medija ovoj inicijativi. Smatramo da je Sarajevo grad koji je adekvatno mjesto za takav muzej, ne samo kao glavni grad BiH, već kao grad u kojem već pola milenijuma živi najveći broj bosanskohercegovačkih Jevreja, i u kojem je, nažalost, stradao najveći broj bosanskohercegovačkih Jevreja za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu

S vjerom i nadom da će Sarajevo, kao rodni grad i dom brojnih Sarajki i Sarajlija iz reda Jevrejskog naroda, kao glavni grad Bosne i Hercegovine koja je bila i ostala domovinom brojnih Bosanaca i Bosanski, Hercegovaca i Hercegovki iz reda Jevrejskog naroda, nakon sedamdeset i sedam godina dobiti adekvatnu instituciju, prostor i način na koji će njegovati sjećanje na žrtve holokausta, kao i sjećanje na svijetle i časne primjere čovječnosti Sarajki i Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca za vrijeme holokausta,

Sarajevo, 15.03.2022. godine

KLUB ZASTUPNIKA NAŠE STRANKE

______________________________________

KLUB ZASTUPNIKA SDP BiH

______________________________________