Izjava povodom nerada Skupštine KS

ZELENE JAVNE NABAVKE

Zaključak o tome da ne printamo materijale ova skupština je usvojila na zastupničku inicijativu kolegice Bilsene Šahman dok je skupštinska većinu činila koalicija oko SDA i dok je skupštinom predsjedavao kolega Mirza Čelik.

To je bilo u sklopu zelenih mjera, zbog zagađenja zraka, zbog čuvanja šuma, zbog uštede na materijalima/smanjenja troškova, i to je bio jedan bitan korak u pravcu digitalne i zelene tranzicije sa printanog materijala na elektronski materijal u skladu sa zelenim politikama, sa očivanjem okoliša i ekološkom svijesti, u skladu sa dvadeset i prvim vijekom i novim milenijumom.

Mi smo tada napravili jedan korak naprijed i sada se vratili deset koraka unazad, u prošli vijek. Javnost je imala priliku vidjeti taj materijal uživo u ovoj skupštini, količine tog printanog materijala i razumljivo je zašto sam kao predsjednik Ekološkog slobodarskog pokreta protiv takve unazađenosti.

Meni je žao što zbog stranačkih prepucavanja bivših stranačkih kolega i stranačkih frakcija, što zbog politikanstva, političkih poena na male golove, opterećujemo i Ustavni Sud i Premijera Federacije koji imaju daleko većih prioriteta i problema, a gubimo iz vida okoliš i ekološki održivu budućnost.

Ekološka svijest postoji samo deklarativno, ali u praksi, na ovakvim stvarima padamo. Moram reći da sam razočaran načinom na koji se poigravamo sa okolišom i ekologijom, načinom na koji nipodaštavamo, obezvrijeđujemo važne stvari zbog međustranačkih razmirica i politikanstva.