Depolitizacija UNSA i javnog sektora

Ja ću reći kako ja to vidim. Možda sam idealista, možda sam naivan, možda pogrešno vidim, nemojte mi zamjeriti, samo želim iskoristiti svoje pravo da to iznesem jer, vjerovali ili ne, van ove prostorije ima nas koji ovako mislimo i razmišljamo pa je red da se taj glas čuje i u ovoj prostoriji.

Obama je u svom jednom govoru rekao otprilike: “Nemojmo dozvoliti da savršeno stane na put nužnom.”

To je Voltaireov citat, parafraza, to da je perfektno, savršeno, neprijatelj dobrom. I ja sam napravio onomad jedan video o toj izreci, o tome kako je “bolje neprijatelj dobrom”.

Svi želimo savršen zakon, ali postoji nužnost, novi zakon je nužan.

Mi se opet bavimo tehnikalijama i tehničkim detaljima, i to je dobro, ali to je samo zato što ne postoji politička volja, jer kada postoji politička volja svih nas – onda sve može. Kad se hoće, kada hoćemo da se dogovorimo – sve može. Vidjeli smo to i na državnom nivou kada trebaju da se podijele novci kao npr. oni za održavanje dalekovoda, onda se “smrtni neprijatelji” koalicije (HDZ, SDA, SNSD) brzo dogovore kako da se porefenaju.

Ali ovdje imamo različite interese. Moj interes je da se depolitizira UNSA, da ima autonomiju. No to nije interes onih koji žele da održe status quo, trenutno stanje i to je posve legitimna politička pozicija.

No ne možemo negirati da je po srijedi visoka politiziranost nekih fakulteta, osim ako to činimo namjerno, ako obmanjujemo javnost. Ta politiziranost naprosto epitomizira, tj. perfektan je primjer zarobljene države i njenih institucija od strane politike, stranaka, lidera stranaka.

Čuli smo podatke o velikom upisu na medicinski fakultet u pomalo neoliberalnom stilu, kao da se radi o uspješnoj privatnoj, privatno-partijskoj firmi, a ne neovisnom Univerzitetu Sarajevo.

To što su mnogi upisali medicinu i što je na tom fakultetu sve popunjeno predstavlja se kao uspjeh rukovodstva medicinskog fakulteta, ali ja to vidim kao neuspjeh društva, a evo i zašto: studenti se ne upisuju zbog šarmantne i stručne partijske uprave, niti nisu upisali poljoprivredu i biologiju zato što ti fakulteti ne valjaju, manje su kvalitetni zbog rukovodstva, ili što im se ne dopada rukovodstvo, to je zato što mladi uzmu diplome i odu u drugu zemlju. Ne ostaju ovdje, pogotovo ako su dobri doktori. To je meni žalostan podatak, a ne nešto što govori u prilog medicinskom fakultetu, jer to znači da niko ne želi obrađivati i kultivisati ovu našu zemlju, već je planira napustiti.

Depolitizacija je osnovni i najefikasniji oblik borbe protiv korupcije.

Javne, državne, kantonalne institucije moraju pripadati građanima, a ne partijama i partijskim vrhuškama i liderima. To je definicija građanske države – države koja služi građanima – države koja je servis građanima, a ne partijama.

Puna su usta građanske države i građanskog principa, pa evo vam građanski princip: depolitizacija javnog sektora – da državno ne pripada partijama, već građanima.

Dajte da se svi ovdje složimo oko toga da prepustimo državne službe i javni sektor građanima, nezavisnim, nestranačkim, profesionalnim, apolitičnim stručnjacima, doktoricama i doktorima, medicinskim radnicama i radnicima, direktoricama i direktorima koji rade svoj posao bez da moraju biti članovi stranke, stranački vojnici, stranački funkcioneri, kao što je to sada slučaj, već naprotiv – da ne budu stranački ljudi, da budu apolitični. I to je građanski princip.

Sva javnost će nam aplaudirati da javni sektor, državne institucije i preduzeća pripadnu građanima, a naročito UNSA – da bude istinski nezavisan, da niti jedna stranka nema svoju šapu ni na jednom fakultetu. Za tako nešto nam u Sarajevu ne stoje na putu ni Dodik ni Čović. To možemo sami. Ako zaista želimo građansku državu – prepustimo državne institucije i preduzeća građanima – depolitizirajmo ih, da ne budu stranačke, partijske jer to je definicija korupcije, definicija zarobljene države, partijske države. Oslobodimo javni sektor od samih sebe.

Niti jedan fakultet ne bi trebao pripadati niti jednoj familiji ili partiji, već građanima, svima nama. Nikom nije ostao medicinski fakultet u amanet. Ovo je naša zemlja, naša država, građanska država i molim vas učinimo je građanskom, a ne partijskom: depolitizirajmo je počevši sa ovim zakonom. Nemojmo da branimo svoj stranački plijen (izborni ili ratni) od građana ove zemlje, od povratnika, od drugačijih i različitih. Mi moramo osloboditi ovu zarobljenu državu, mi moramo izliječiti ovo društvo koje je oboljelo od politike, politizacije i politikanstva i to bi trebala biti naša politička misija ako zaista želimo dobro građanstvu, ovom društvu i ovoj državi za koju bi htjeli da bude građanska.

Ako želimo da ona bude građanska – vratimo je građanima. Depolitizirajmo je! Počevši sa ovim zakonom koji bi trebao barem zadati taj pravac djelovanja.