Prva sedmica kampanje

Završava se prva sedmica predizborne kampanje. Pa da rezimiram i izvijestim o situaciji i utiscima:

Mi danas na listama stranaka vladajućeg režima imamo kandidate/javne dužnosnike koji ne samo da otvoreno promovišu etnonacionalnu mržnju i diskriminaciju na bazi imena i prezimena već javno negiraju Ustav i Ustavom zagarantovana individualna ljudska, građanska, politička i povratnička prava, pravo slobode i slobodnog života u NAŠOJ ZEMLJI.

Otkriću vam jednu tajnu: u tome i jeste svrha, smisao, poenta i poruka slogana “Naša zemlja” kojeg su svi oni koji ovu zemlju, njene gradove i teritorije smatraju svojim ratnim plijenom ispravno shvatili kao udar na njihovu militantnu i isključivu ideologiju “krvi i tla”, na njihov koncept etnonacionalne države.

Kao što vidite, bilo je više nego potrebno hrabro i javno reći da ovo zaista jeste I NAŠA ZEMLJA! – zemlja svih njenih jednakopravnih građanki i građana, pa i moja, jer neki već tri decenije ignorišu Ustavom zagarantovana ljudska i građanska prava (povratnika) i tvrde suprotno.

Bilo je potrebno reći da u jednoj slobodnoj i demokratskoj zemlji ne smiju postojati obespravljeni građani drugog reda (jer ovo je i moja, i tvoja – ovo je NAŠA ZEMLJA!) kako bi u multietničkom i multikulturalnom, kosmopolitskom, otvorenom gradu, glavnom gradu multietničke, multikulturalne, plurinacionalne Bosne i Hercegovine oni koji provode tihi progon, etničko i političko čišćenje već trideset godina u tajnosti i iza kulisa konačno izašli na političku scenu sa svojom ideologijom “krvi i tla” i njoj sukladnim političkim planom i programom, kako bi konačno javno saopštili za šta uistinu oni stoje, kako bi konačno javno javno saopštili sve ono o čemu su do sada mudro ćutali i što su do sada poricali, kako bi konačno pokazali svoje prave boje i namjere.

To je, po meni, veliki uspjeh u prvoj sedmici kampanje NAŠA ZEMLJA.

Sportskim žargonom bi se moglo reći da smo ih uhvatili u “ofsajd-zamku”, barem po zvaničnim pravilima Ustava, Evropske konvencije i UN deklaracije o ljudskim pravima na koja se Ustav BiH naslanja.

Ali nije Ustavni sud taj koji ima dosuditi “slobodan udarac” u korist građanske ljevice, u korist NAŠE ZEMLJE – naše zajedničke zemlje, već javnost.

Građani tj. birači svojim glasom moraju u ovoj 2022. godini presuditi mračnom isključivom nacionalizmu; moraju presuditi militantnom, ratobornom, oportunističkom, lažnom patriotizmu i njegovoj ostrašćenoj, usijanoj, otrovnoj ultradesničarskoj i ratnohuškačkoj retorici na ovim izborima.

Građanstvo mora razlučiti i odlučiti da li je za slobodu, mir, ljubav, pomirenje, jednakost i svijetlu budućnost NAŠE ZEMLJE ili je za strahovladu, despotizam, za mrak i mračnjaštvo, mržnju i netrpeljivost korumpiranog i kriminalnog trodecenijskog režima i samovlasti.

Zbog toga sam se i odlučio na “dugi marš kroz institucije”.

Zbog toga i moje uvjerenje da se ova borba mora podići sa lokalnog, kantonalnog na viši nivo.

Zbog toga sam se ovog puta i kandidovao za federalni parlament i odlučio ići na “sve ili ništa”.

Zbog toga moramo nastaviti dalje, na državni nivo, bez obzira na klevete i napade, moramo ultimativno oteti ovu državu ovim mračnjacima i vratiti NAŠU ZEMLJU njenim vrijednim i poštenim građanima i građankama prije nego što je silnici razgrabe, rasprodaju i prokockaju skupa sa našim sudbinama i sudbinama vaše djece.