ZIHER

SDA već decenijama privlači ambiciozne karijeriste – tzv. “ziheraše” koji tačno znaju šta ih u SDA čeka i šta će dobiti sa ovom i od ove “tradicionalno pobjedničke stranke” trodecenijskog vladajućeg režima u BiH.

Rukovodstvo SDA to odlično zna jer ono najbolje poznaje svoje članstvo i klijentelu. Najvjerovatnije su se upravo zbog toga ove godine odlučili na slogan SIGURNO – da bi privukli nove, a umirili, utješili i spriječili postojeće ziheraše (koji su uz stranku odavno iz ličnog interesa) da se u panici okrenu drugima.

Riječ “ziher” je germanizam koji znači “sigurno”, a “sigurno” ne samo da je ovogodišnji slogan SDA, već je oduvijek bio poklič i životni moto “ziheraša”.

Frank Zappa reče da “bez odstupanja od norme – napredak nije moguć”, što je jedan običan, ali tim više i briljantan truizam.

Ziheraši su najveći konzervativci od svih jer njih ne vodi ideja, politička filozofija, misao, uvjerenje, već njihov karakter na koji ne mogu uticati.

Oni nisu u stanju izvesti nikakve promjene, napraviti nikakav napredak, ni lični, a pogotovo ne društveni, ni unutar samih sebe, ne zato što to ne žele, već zato što im njihov ziheraški karakter to ne dozvoljava. Oni mogu napredovati u karijeri, ali ni u tome ne zato što žele nešto promijeniti, već upravo suprotno: zato što su konformisti.

Oni ne žele riskirati, ne žele probati, eksperimentisati, ne žele razmišljati, ne žele mijenjati bilo šta jednostavno zato što su ziheraši.

Oni su isključivo za konzerviranje postojećeg stanja, tj. “status quo” koje im je poznato. Nastoje ostati u okvirima poznatog i ne žele mrdati nikud van iz te konzerve, iz te kutije. Za njih napredak i razvoj nisu kvalitativne promjene, već količinske, kvantitativne: žele više istog, više onog što već imaju. Oni drugi žele imaju isto što imaju oni na koje se ugledaju i koje slijede.

Naši ziheraši su zapeli u devedesetima sa svojim nepopravljivim ziheraškim karakterom, a mi smo zapeli sa njima u ovoj političkoj žabokrečini.

Sav njihov plan vezan za budućnost se svodi na to da klackaju ovako “do sudnjeg dana”.