LETU ŠTUKE – Sloga

Par mjeseci nakon Majora u Slogi su preksinoć nastupali “Letu Štuke”. To su dva sarajevska benda čije su pjesme obilježile našu mladost. Ono što je bilo iznenađujuće i ohrabrujuće za mene jeste koliko mladih (ili kako bi to rekli: “današnje mladosti”) je bilo na koncertu.

Neko će reći da su takve večeri izuzetak, da predstavljaju mali dio grada, itd, ali sjetimo se da smo prije rata imali “stazu slonova” i nekoliko mjesta na koja smo se kao generacija bili ograničili unutar kulturne hegemonije novokomponovane narodne muzike. (Najbolja ilustracija su “Nadrealisti” koji su počinjali sa “Mali mrav” i svodili se na skečeve u pauzama između novokomponovanih pjesama i obratno.)

Pa opet, tih nekoliko kultnih mjesta, ti bendovi, ta muzika, urodili su jednom (sub)kulturom koja je obilježila naše živote i iz koje su proizašli mnogi današnji pisci, intelektualci, naučnici, umjetnici, itd…

Dominantna kultura je i tada bila nešto posve drugo od kontrakulture i realnosti koju smo mi živjeli. Bila je jednako povezana sa politikom, sa određenim konzervativnim idejama o društvu kao što je to i danas.

Preksinoć su u Slogi “Letu Štuke” okupile jedan “zbijeg” u kojem je vladalo jednodušje. Dino Šaran je svojim opusom uspio izgraditi mostove između generacija, između roditelja i njihove djece, a to je nešto čemu se umjetnik, uz sav svoj rad, trud, znanje, talent i vještinu može samo nadati. Svjedočio sam da su njegove pjesme žive danas jednako kao i nekada. Uspio je povezati različita vremena, nagovijestiti nam na trenutke šta to znači vječnost, dati nam da okusimo autentični duh Sarajeva koji je Dino ne samo prepoznao i artikulisao, ne samo sačuvao kao poruku u boci za nove generacije, već ga je u velikoj mjeri svojim umjetničkim opusom i definisao.

Do sinoć sam mislio da taj duh živi još samo u njegovim pjesmama, ali sinoć sam shvatio da nije tako. On je prisutan, ali malo ko ima sluha za njega, baš kao što nekoć nisu imali, ni za njega, ni za nas i našu generaciju.

Bio sam prijatno iznenađen, ali isto tako su bili prijatno iznenađeni i svi članovi Letu Štuke, benda za koji nema dovoljno riječi hvale da se opiše kako dobro i profesionalno, kako lako i jednostavno (htjedoh reći “rade svoj posao”, ali tačnije je napisati:) izvode svoju umjetnost uživajući u svakom trenutku.

Sve u svemu: nezaboravna noć i nezaboravan koncert.