Ženska revolucija

Do sada se nasilno hijerarhijsko društvo problematiziralo samo onda kada ga muškarac osjeti na svojoj koži, a sve vrijeme su žene te koje svakodnevno svjedoče hijerarhijskom društvu i njegovom nasilju, kako u javnoj tako i privatnoj sferi. Ropstvo i kmetstvo, kada se radi o ženama, u ovdašnjem društvu još nisu ukinuti, već se smatraju svojevrsnim “običajnim pravom”.

Revolucija koja vodi egalitarnom društvu, društvu jednakopravnih, uvijek kreće od potlačenog, a žene su tradicionalno potlačene u ovdašnjem društvu. Tradicionalno su odgajane da služe “muškim glavama”. To nazivamo “našom kulturom”. To smatramo kulturnom, vjerskom, narodnom tradicijom, ali to nije ništa drugo nego društveni poredak jednog eksploatatorskog hijerarhijskog društva baziranog na ideologiji muškog autoriteta i nasilju kao sredstvu njegovog sprovođenja.

Jedini autoritet koji priznajem je smisao. Ako nešto ima smisla – to prihvatim i usvojim (“smisao” u smislu “common sense”, ili kao što mi kažemo: “zdrav razum”). Razum je univerzalan. On ne zavisi od spola i boje kože. Posve je razumno i ima smisla podržati slobodu, jednakost, dostojanstvo i samopoštovanje žena, majki, sestara, sugrađanki; shvatiti njihovu situaciju i podržati i ustati za njihovo pravo na život, na slobodu.

Ta famozna “građanska država” (koje su mnogima puna usta u zadnje vrijeme) ne mora čekati na rješavanje “etničkog pitanja” da bi zaštitila žene i njihova prava kao jednakopravnih građanki Bosne i Hercegovine. “Etnički princip” u tom smislu nije nikakva ni prepreka ni isprika.

Zato se i pitam: gdje je taj trenutni (“dejtonski”) ustav koji svi u horu (oportunistički i populistički) preziru i odbacuju zajedno sa ustavom zagarantovanim ljudskim i građanskim pravima; gdje je ta građanska, pravna, sekularna država, gdje su ti građanski predsjednici svih građana (a nadamo se i građanki) kada treba zaštititi ljudska i građanska prava, slobode, živote, zdravlje, sigurnost žena?

Ko je sada agresor?

Ko i od koga treba braniti tu “žensku” Bosnu i Hercegovinu?

Ja kažem: građanska država je po definiciji i njihova država. Građanska država je svih građana ali i građanki Bosne i Hercegovine. Država mora jednako koristiti i građankama kao i građanima.

Zato sam protiv toga da ih se patronizira i “džentlmenski” brani, već sam za to da građanke BiH ravnopravno učestvuju u vlasti i da zajednički donesemo zakone koji će bitno promijeniti status i ulogu žene u ovom poprilično zaostalom i unazađenom društvu.

U svijetu uzavrelog testosterona dešava se jedna važna i lijepa revolucija kojoj su se satrapi najmanje nadali.