HITNI BUDŽET FEDERACIJE

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog Budžeta FBiH za 2023. godinu i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, koji će po hitnom postupku biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Predloženi budžet Federacije BiH za narednu godinu iznosi 6.725.847.563 KM, te je u odnosu na 2022. godinu veći za 1.128,2 miliona KM, odnosno za 20,1 posto.

Pogledajte dokumente:

U ustavnoj parlamentarnoj demokratiji nema vladara osim zakona. Zakon vlada! Zakon koji donose građanski predstavnici, zastupnici i narodni poslanici koji su zakonodavci.

Zakon važi za sve podjednako.

Niko nije iznad zakona. Odsustvo vladara se naziva anarhija. Ali odsustvo vladavine zakona je bezakonje. Ono proizvodi nepravdu, nezadovoljstvo i nerede. Vladari plaše svoje podanike nazivajući haos i nerede anarhijom, a haos i nered je rezultat bezakonja, odsustvo reda i zakona. Mi imamo vladare koji provode samovlašće i čije stranački vojnici, sluge i podanici u parlamentima donose zakone koji služe da se vladajuća klika i njihovi ortaci obogate. Ali uistinu kod nas vlada bezakonje i zakon se provodi samo nad običnim građanima i sitnom buranijom dok su krupni kapitalci i kriminalci, privilegovani korumpirani slojevi iznad zakona.

Vratimo zakon i zakonodavstvo na našu političku scenu. Pustimo izvršnu vlast, premijere i ministre, načelnike, gradonačelnike, generalne direktore javnih firmi i institucija koje su trenutno zvijezde političkog spektakla. Zalud je graditi bilo šta dok je loših i šupljih zakona. Sve što se uloži – razgrabiće, nestaće, propašće.

Ne treba vjerovati nikom na riječ i ničijim obećanjima dok ih zakon ne obavezuje na bilo kakvu odgovornost.

Zato se uključite u zakonodavstvo.

Ne dajte da vam pažnju odvlači izvršna vlast. Oni su samo interpretatori pjesama koje pišu i komponuju zakonodavci. U zakonodavstvu je vaša moć. Zakonodavci su vaši ljudi i predstavnici, a svi zajedno smo poslodavci svakoj vladi. Vi ste ti koji donosite zakone putem vaših predstavnika, zastupnika/poslanika.

Uključite se zato u javne rasprave. Raspravljajte javno o zakonima, o budžetima. Ne skrivajte se po društvenim mrežama i ne traćite vrijeme na jalove lične rasprave o državi. Učestvujte u državi, u zakonodavnoj vlasti. Iskoristite svoje vrijeme za nešto korisno i konstruktivno. Iskoristite društvene mreže kao sredstvo javne rasprave. Dođite do zaključaka i kontaktirajte svoje predstavnike i predstavnice, svoje zastupnice i zastupnike/poslanice i poslanike sa konkretnim prijedlozima. Ali prije svega: okupite se. Ionako to činite svakodnevno na društvenim mrežama. Organizujte se. Nedajte da vas zavade, da vas prave pasivnim posmatračima ili u najboljem slučaju samobitnim i samopravičnim društvenopolitičkim analitičarima i kritičarima. Učinite nešto konkretno. Uključite se u zakonodavstvo.

Nećete osjećati poriv da uzmete zakon u svoje ruke ako su zakoni i vaš ručni rad.

U demokratiji nema vladara. U demokratiji vlada građanstvo sobom kroz legislativu. Vlada zakon. Zakoni koje sami predlažete i donosite putem vaših predstavnika u zakonodavnim tijelima. To je ustavna, parlamentarna, liberalna demokratija. Nedajte da vam zakone kroje korumpirani političari, profiteri i kriminalci.

Djelujte civilno i održite civilnu vlast civilizovanom.

Za početak: budžet federacije koji će pokušati donijeti po kratkom postupku, bez javne rasprave.

Zavirite slobodno. Tiče vas se i imate na to pravo i građansku slobodu i obavezu. Analizirajte i prodiskutujte s nekim, a potom zapišite, artikulišite svoje zapažanje ili prijedlog, potpišite i pošaljite svojim zastupnicima za koje ste glasali i koje ste izglasali u federalni parlament.