Uzgoj industrijske konoplje

U Našoj stranci postoji tzv. “Fabrika propisa” u kojoj se izrađuju prijedlozi i inicijative, amandmani i zakoni koje mi zastupnici podnesemo na sjednicama. Prethodno su, 11. januara, iz “Fabrike propisa” uputili ovu moju inicijativu Uredu tajnika PD Parlamenta FBiH, a ja sam na Prvoj radnoj sjednici 24. januara, skrenuo pažnju kolegicama i kolegama zastupnicima na ovu inicijativu.

Federacija BiH i pored 70% neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, i pored potrebe za utopljavanjem zgrada i energetskom efikasnošću, koja ne samo da je usmjerena ka štednji energije, već i poboljšanju kvalitete zraka u našim gradovima, još uvijek nema legalizovan i regulisan uzgoj industrijske konoplje (hemp).

Izolacija od ovčije vune (koju uzgajivači bacaju jer je gotovo niko ne otkupljuje), kao i od industrijske konoplje je daleko bolja, kvalitetnija i zdravija po okoliš od one koja se pravi od vještačkih materijala.

Bosanci i Humljani su nekoć bili nadaleko poznati po uzgoju konoplje i ovaca. Naša tradicija je to zabilježila u pjesmama kao što su “S one strane Plive” (u nekim verzijama i “S one strane Jajca”) u kojima se pominje “gajtan trava” po kojoj pasu ovce. No danas nemamo ni višemilenijsku tradiciju transhumance (polunomadskog pastoralizma), a niti tzv. industrijsku konoplju koju smo uzgajali, izvozili i od nje pravili tradicionalne nošnje, konopce, itd.

Kultura i kulturni identitet nisu nešto što dolazi nakon materijalne baze, već se i kultura i kulturni identitet formiraju kroz proizvodnu djelatnost. Radom i proizvodnjom materijalnih sredstava se istovremeno proizvodi i nematerijalna kultura – jela, rukotvorine, pjesme, napici, običaji, predanja, tradicionalne vještine, zanati, izrazi, nazivi, toponimi, instrumenti, muzika, ples… Naš zadatak je zaštititi i očuvati tu kulturu, i materijalnu i nematerijalnu tako što ćemo oživjeti tradicionalne zanate i proizvodnju. Na taj način ćemo oživjeti i istinski kulturni identitet BiH. Onaj izvorni, autohtoni, a ne onaj koji su nam kolonizatori usadili.

Mi smo koloniziranog i porobljenog uma teledirigovani iz različitih centara moći i otuđeni od sopstvenog identiteta koji je izvorno i autentično pastirski, gorštački, Bosanski i Humski. Mi smo otuđeni od naših autohtonih vrsta i pasmina, od naše duše, od slobodarskog duha dinarskog velegorja, od bića ovih krajeva, zato što smo poslušnici, podanici i prodanici. Okrenuli smo leđa sebi i sopstvenom biću. Ne smijemo ništa bez pitanja. Ne dozvoljavamo sebi da slobodno mislimo, razmišljamo, odlučujemo i planiramo.

Zato je ovo moja prva inicijativa i jedna mala inicijacija u pravcu u kojem želim vidjeti da ovo društvo konačno ide, u pravcu oporavka i ozdravljenja od vjekovnog prije svega mentalnog, a potom i svakog drugog ropstva.