Interdisciplinarni studio “NEXUS” – razgovor sa direktoricom Direkcije za održavanje i izgradnju Kampusa

Direktorica Lejla Hajro i Prof. Darko Šobot

Jučer smo imali još jedan sastanak i obavili važan razgovor. Ugostila nas je Lejla Hajro, direktorica Direkcije za održavanje i izgradnju Kampusa.

Sa nama je ovog puta bila i kolegica Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Pridružio nam se i Zenit Đozić kojeg ne trebam posebno predstavljati. Zenit Đozić je takođe akademski slikar. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, ali je i producent TV-pograma Nadreality Show koji je regionalno prepoznat. Bili su tu i profesori kiparstva ALU, Daniel Premec i Darko Šobot koje sam predstavio prošli put.

Direktorici Lejli Hajro smo predstavili našu viziju interdisciplinarnog studija/ateljea koji smo radno nazvali “NEXUS” (zato što predstavlja čvorište različitih praksi, smjerova, predmeta, akademija, fakulteta).

Zenit Đozić je govorio o važnosti proizvodnje kadrova, naročito scenografa i šminkera, kostimografa, stručnjaka drugih filmskih i scenskih efekata. Govorio je o tome kako smo nekonkurentni upravo zbog nedostatka kadrova, a postoji potražnja i potencijal razvoja kreativne industrije. Sarajevo bi mogao biti i grad filma, tj. serija, ali nedostaju prostori i kadrovi.

Interdisciplinarni studio “NEXUS” bi igrao tu ulogu. Direktorica Lejla Hajro je rekla da je naš projekt višeslojan, ali da smo, nažalost, zakasnili pola godine, te da je plan kampusa već urađen!

Shvatio sam da je tih šest mjeseci vrijeme koje je prošlo u pripremanju i vođenju predizborne kampanje, a potom i podjele vlasti. Bio sam ljut kada sam to shvatio. No ukazala se mogućnost da ubacimo “NEXUS” u zgradu Muzičke akademije: dva podzemna sprata u zgradi dimenzija negdje oko 75x40m koja bi mogla biti dom naše ideje. To je zgrada koja se nalazi odmah lijevo od narandžastog pravougaonika koji predstavlja popločani trg. Pokraj zgrade su umjetnički vrt (Art Garden) i studentska kafeterija. Moguće će biti napraviti i jedan paviljon na otvorenom za izradu skulptura od kamena. Taj paviljon bi morao biti nešto dalje od zgrade koju bi koristila muzička akademija zbog buke koju proizvode alatke za obradu kamena.

Radionicu za keramiku/grnčariju je moguće smjestiti u nastavku renovirane toplane, zgrade u kojoj smo održali sastanak. Na mapi se ona nalazi u gornjem desnom uglu.

NEXUS” – kao čvorište ne mora biti na jednom mjestu, u jednoj zgradi, da bi povezao kampus i više fakulteta univerziteta. Zaključili smo da je moguće rasporediti različite radionice po čitavom kampusu i tako dobiti “NEXUS” – umjetnički čvor koji “uvezuje” kampus.

No da bi to sve bilo moguće potrebno je napisati dopis ispred Akademije likovnih umjetnosti i u njemu iskazati potrebu za dodatnim prostorom u kampusu bilo kao samostalni ili kao zasebni prostor u sklopu planiranog objekta.

Problem je izgleda bio u komunikaciji Akademije i Rektorata. Kiparski odsjek je već dugo koristio “barake” u Kampusu i profesori su već nezvanično razgovarali sa mnogima o mogućnosti da ALU dobije prostor u raspodjeli Kampusa. Mislili su da je sve bilo dobro poznato onima koji su odlučivali, ali jučer smo shvatili da je plan kompletiran bez da je iko zvanično obavijestio ALU o procesu tako da niko od onih koji su radili na projektu nije znao da postoji potreba Akademije likovnih umjetnosti za savremenom radionicom na Kampusu. Srećom u nesreći jučer smo došli u posljednjem trenutku da ubacimo ovu ideju u projekt Kampusa.

Pola sata nakon našeg sastanka direktorica Lejla Hajro je imala zakazan sastanak sa rektorom UNSA, Prof. dr. Rifat Škrijeljom, i rekla nam je da će ga usmeno informisati o našem projektu, ali da je potrebno da Akademija likovnih umjetnosti hitno uputi zvanični dopis. U dopisu je potrebno opisati namjenu/svrhu tog prostora, kvadraturu i obavezno navesti i dodatni otvoreni prostor ili otvorene prostore u parku u obliku paviljona, uputiti dopis prema upravi, nasloviti na rektora. ( imati u vidu dva sprata ispod zemlje koja možemo 75x45m otprilike)

Pokušaćemo u sklopu sadržaja na Kampusu, u sklopu biblioteke (zgrada desno od narandžastog pravougaonika) tražiti i prostor za “Kuću stripa, karikature i novinske ilustracije” ili nešto slično, ne gubeći iz vida ono što smo pričali o stripu i udžbenicima, a i mogućem novom smjeru na ALU na prošlom sastanku.

Zastupnica Vildana Bešlija je rekla da će porazgovarati sa rektorom UNSA, kao i da će podsjetiti Trojku na 300 mjera koje smo potpisali, a u kojima stoji i umjetnička livnica koju sam ubacio u te mjere kada smo radili na njima. Pokušaćemo umeđuvremenu doznati tačnu sumu koja je potrebna za kupovinu adekvatne indukcijske peći za topljenje metala i ubaciti je tokom javne rasprave u budžet Kantona Sarajevo. Za sada ostaje samo formalnost, a to je brzo djelovanje prodekanese Akademije likovnih umjetnosti i koja se obradovala i složila sa našom inicijativom i obećala sastaviti, potpisati i uputiti zvanični dopis naslovljen na rektora prema upravi UNSA odmah u ponedjeljak kada se vrati sa bolovanja.

Toliko za ovaj put.

Ako želite biti informisani kako će se ovo sve odvijati – “pretplatite” se besplatno na www.nikorobom.art (www.damirniksic.info) tako što ćete na dnu stranice upisati svoju email adresu na koju će vam redovno dolaziti sve objave. Ili pratite objave sa ove stranice na Twitteru ili Facebook-u.